Начало
Портфолио
Новини Продукти Продажби Поддръжка Форум Преса За фирмата
Уважаеми ппосетители!
Ако желаете да популяризирате своята дейност, като разширите асортимента с висококачествените продукти на Beholder - изпратете ни анотация за вашия сайт/магазин. Информация за нашите партньори ще се актуализира в раздел «ПРОДАЖБИ»


EPG / JTV справочник - програми на ефирни и кабелни телевизии
Преводи и авторски материали: ТВ тунери

б.ред. В тази страница полагаме усилия да обединяваме материали, които засягат някои основни фактори при избор на ТВ тунер и важни специфични особености, които имат пряко отношение към търсено съотношение качество/цена. За всички, които поне веднъж са имали работа с компютърни ТВ тунери такова решение е логично и не се нуждае от разясняване. За тези обаче, които за първи път са решили да пристъпят към покупка на такова устройство ще цитираме само една "изстрадана" причина, която приемаме като авторът на преводите и българската редакция приема за безусловна истина, без да се впускаме в подробности - в интернет пространството тематиката е лесно откриваема при търсене по ключови думи "проблем с тунер...", "проблем с драйвери...", "софтуер за тунер...", "поддръжка"...

...Дори най-скъпите и добри хардуерни решения могат да бъдат лесно провалени от недообмислена, "бъгава" или просто калпаво написана софтуерна поддръжка...

В съответствие с горната логика предлагаме на вниманието на посетителите следните основни раздели:

 • Хардуерни възможности - основни видове ТВ тунери според желани за приемане ТВ сигнали (аналогова / цифрова ефирна / кабелна телевизия, външни входове). Външни (автономни или USB тунери) и вътрешни (за вграждане според желан/наличен интерфейс и/или ограничения от страна на архитектура - нископрофилна или стандартна). Връзка на хардуер с програмно осигуряване. Нови продукти (мегахибрид с поддръжка на аналогова и цифрова DVB-T/T2/C телевизия, аналогово и цифрово радио, вход за външни източници на сигнал - BeholdTV T7),
 • Софтуер за работа с ТВ тунери.
 • Поддръжка - важен фактор за избор на производител/марка/модел...
При необходимост не се притеснявайте да потърсите допълнителна информация по най-удобен за Вас начин от посочените възможности за контакти в раздел «Продажби»

Страницата е базирана на две основни публикации:

Предвид пускането на нови модели с възможности, които не са съществували към момента на публикуване на материалите, българската редакция полагатусилия оригиналното съдържание да се актуализира своевременно...


В помощ при избор на ТВ-тунер: Особености при избор, инсталиране и настройки. Видове според интерфейса (PCI ~ PCIe / USB / Set Top Box) и приемани сигнали (аналогови / цифрови DVB-T/T2/C), програмно осигуряване и др.

»Анонс» "...Eдно ревю не може да бъде достатъчно за детайлно проучване на всички въпроси, свързани с избор на съвременен ТВ-тунер. Въпреки това даже бегъл поглед е достатъчен за да се разбере, че в съвременните тунери няма нищо особено сложно и при правилно осъзнаване на това, какво е нужно за индивидуален подбор и какво може да се очаква от най-новите модели, конкретен избор на тунер не би трябвало да предизвиква затруднения. ...В заключение трябва да се напомни, че възможностите дори на най-скъпият тунер не зависят дотолкова от неговото хардуерно изпълнение, колкото от софтуерната поддръжка. Това особено добре се илюстрирано от тунерите на Beholder, при които дори най-евтините модели предлагат уникални възможности, които са недостъпни за тунери на други производители..."

По материали на | DVB-T | 13.05.2011 |
Редактиран и допълнен превод: Чавдар Делчев | 13.05.2011 |

Б.р. Авторски бележки и допълнения са маркилани със символ

Забележка: Първоначалният превод е актуализиран в съответствие с приоритетите за цифровизация на ефирната телевизия в България. Допълнен и редактиран е и разделът за хибридни тунери в съответствие с представянето на новия модел хибриден тунер Behold TV T7 с поддръжка както на аналотова и цифрова DVB-T телевизия, така и на стандарти DVB-T2 / DVB-C


Ако сте решили да добавите за своя преносим или настолен компютър възможност за гледане и запис нателевизионни програми, няма да мнете без ТВ- тунер. Многобройните въпроси от начинаещи потребители, които могат да се намерят в различни форуми обаче сочат, че далеч не всички разбират как правилно да се избере, включи и настрои ТВ- тунер?

 

Като начало - скромен опит за най-общо пояснение "що е то ТВ-тунер?" (...и има ли той почва у нас:))

 

В Уикипедия има кратка, но много ясна дефиниция: "...ТВ-тунер е род ТВ-приемник, предназначен за приемане на телевизионни сигнали в различни излъчвани формати и извеждане на изображение на монитор. Освен това болшинството съвременни ТВ-тунери могат да приемат FM радиостанции и могат да бъдат използвани за прихващане ( англ.~capture, което се използва по-нататък за краткост) на видео и аудио, в това число и от външни източници, например от видеокамера"

 

Аналогов или цифров (хибриден) ТВ-тунер?

 

За да се избере ТВ-тунер, като начало е необходимо да бъдат изяснени видовете  приемани сигнали в съответна страна/регион. Едно от най-често срещаните заблуждения е, че  ТВ-тунер е необходим за гледане на IPTV (телевизия от интернет). Запомнете: за гледане на IPTV чрез компютър е необходимо само специално софтуерно осигуряване. ТВ-тунерите са предназначени за приемане, респ. извеждане на екран на „традиционни” ефирни и/или кабелни сигнали.

Ако се планира да се гледа „традиционна” ефирна аналогова телевизия, която се приема със стайна или външна антена или кабелна ТВ, изборът се свежда до подбор на аналогов модел ТВ-тунер. Въпреки че така поставена дилемата изглежда лесна за разрешаване, трябва да има предвид, че това са едни от най-сложните за реализация типове ТВ-тунери от хардуерно/софтуерна гледна точка – такива устройства трябва да осигуряват много високо качество на приемане в различни условия, да поддържат висока защита от смущения и да имат добре развити механизми за обработка на аналогов сигнал. За съжаление е факт, че са малко производителите, които полагат усилия за това.., В крайна сметка резултатът е, че при неправилен избор на тунер значително нарастват рисковите фактори като краен резултат да се получи картина с неудовлетворително качество при ограничени функционални възможности. Общопризнат факт е, че това от своя страна зависи не толкова от самия тунер като хардуерна платка, колкото от софтуерното осигуряване, което се използва за работа с устройството.
доп.р. Дори за нашите скромни български мащаби и още по-скромното разпространение на ТВ-тунери прави впечатление лавината от въпроси, гравитиращи около проблеми от сорта на: „имам картина, но нямам звук...и обратното”, респ. „експертни” съвети да се настроят за приемане региони като Албания или други братски съседни или презокеански държави, за да се „излъжат” фабрични настройки на производители, някои от които едва ли са чували за България...

В България вече е на дневен ред преминаването към цифрова телевизия и все по-актуална е тематиката за т.н. цифрови тунери. Въпреки това е все още рано "чисто" аналоговите тунери да бъдат пренебрегвани - за сметка на по-ниска цена могат да бъдат използвани многобройните възможностите за цифровизиране на аналогови материали (като ценни стари видеокасети), видеообработка с различни ефекти (включително конвертиране на 2D в 3D изображение), гледане на видеоматериали от външни източници - сателитни приемници, и други.
доп.р. Крайният сроко (т.н. момент "Switch-off", или пълно спиране на аналоговото излъчване, след първоначалното отдалечаване във времето е определен за 1 септември 2013 г. Повече по темата можете да намерите в нашия нов раздел "Цифровизация".

За разлика от аналоговото излъчване, цифровотата телевизия предлага ред ключови преимущества:
Първо, в условия на уверен прием цифровото излъчване осигурява високо качество без да зависи от различни родове смущения, които са присъщи за аналоговите тунери. При това за приемане на цифрово излъчване не е задължително да се издигат високи антени по покривите. В зони на качествен сигнал е достатъчно да се използват дори малки телескопични стайни антени, с каквито се окомплектоват почти всички цифрови тунери.
Второ, цифровата ТВ позволява да се излъчват програми както с SD, така и с FullHD качество.
Трето, цифровият поток може да включва няколко аудио пътеки, в това число и многоканални ( например 5.1 звук), няколко пътеки със субтитри ( вкл. на различни езици) и EPG (електронна програма на предавания).
Освен ефирните DVB-T/Т2 тунери, към цифровите се отнасят също така DVB-S/S2 (спътникови) и DVB-C (кабелни) тунери. Тези направления са по-тясно специализирани и излизат извън обхвата и целите на този материал.

доп.р. През 2013 г. Beholder анонсира нов хибриден тунер с поддръжка на аналогова и цифрова кабелна DVB-C телевизия, аналогова и цифрова ефирна ТВ по стандарти DBV-T / DVB-T2, аналогово и цифрово радио, вход за външни източници..Повече - в този раздел.

Когато се говори за цифрови тунери не може да не се отбележи, че в днешно време все по-често се срещат и евтини модели, които поддържат само един (цифров) тип сигнал.
доп.р. Тестовото излъчване в България (за района на София) към момента на първото публикуване на този превод включваше сигнали както по стандарт MPEG-2, така и по MPEG-4. Тук няма да се засягат дискусии по отношение на предимства или недостатъци на един или друг стандарт. За заинтересуваните най-обща информация може да бъде намерена в секция „Често задавани въпроси”. (Пред)последно определеният стандарт за ефирна цифрова телевизия в България е DVB-T / MPEG4.
! N.B. ! Трябва да се знае, че самото обозначение DVB-T върху някои тунери само по себе си не означава, че всеки такъв цифров тунер ще работи безусловно навсякъде – при цифровата телевизия също има различни стандарти в различни региони по света! Все по-често по различни форуми, отзиви/рейтинги за продукти в интернет-магазини и пр. се срещат описания на недоволни потребители, които в повечето случаи са закупили "изгодно", най-вече от различни интернет-аукциони DVB-тунери, които обаче не работят по даден стандарт в съответния регион. Предвид последващите разправии за връщане на стоки, транспортни/митнически разходи, възстановяване на пари, закупуване на друго устройство, изгубено време и нерви и т.н. в този дух, "сметката" от такива рискове обикновено не се "връзва"...

Най-често засега се срещат т.н. хибридни модели, в които се съчетава поддръжка на няколко типа сигнали. Най-разпространени са модели, които съчетават възможности за приемане на аналогово и DVB-T излъчване, но съществуват и модели, които се определят като „мегахибриди”. Такива съчетават приемане едновременно на няколко  типа телевизионно излъчване: аналогова, цифрова ефирна (DVB-T) и цифрова сателитна (DVB-S) телевизия. От икономическа гледна точка, това са съответно най-скъпите устройства. От друга гледна точка, при евентуално дефектиране на такова устройство се губят всички възможности (и вложени средства), поради което по-разумен вариант може би е да се ползват отделни тунери? Окончателната преценка все пак е индивидуално решение.

От посоченото до тук се вижда, че няма особени трудности да се определи за какъв тип сигнал ще бъде необходим тунер. Ако цифровизацията все още изглежда далечна перспектива за даден регион, или ТВ-тунер ще се използва основно за видеозапис (цифровизиране) на сигнали от външни източници (камера, прехвърляне на записи от старите видеокасети и др. под.), за FM радиоприемник - конкретен избор може да бъде сведен до насочване към аналогов тунер с необходими ( разширени или по-ограничени) функционални възможности. Ако обаче в съответния регион вече има тестово DVB-T излъчване или се очаква пускане на редовно цифрово ефирно излъчване, еднозначно би трябвало да се инвестира в хибриден DVB-T тунер.

 

Вътрешен” или „външен” тунер?

 

ТВ-тунерите могат да бъдат условно разделени по два основни признака според начина за включване: вътрешно –  и външно.
Вътрешните тунери представляват разширителна платка за вграждане вътре в  корпуса на компютър чрез съответен ( предпочитан или наличен свободен) слот на дънната платка - PCI или PCI-E.

В случая трябва да се имат предвид и някои чисто физически ограничения при системи, които позволяват вграждане само на различни модули с нископрофилна архитектура.

Такива решения са относително по-евтини и обикновено поддържат максимален набор от възможности. Неудобство в случая е необходимост от отваряне на компютъра и инсталиране на платка(и) ( и съответни връзки в зависимост от предпочитан/възможен начин за предаване на звук, технологии за управление - вж. по-долу), което може да не е по силите на всеки потребител ( или примерно не бива да се нарушават гаранционни условия/предпазни стикери, без да се занесе системата до съответния доставчик).
доп.р. Новата софтуерна поддръжка на Beholder позволява инсталиране и едновременно гледане на 11 отделни тунера, независимо от допълнителните възможности за използване на режим РІР-„картина в картината”. Разбира се, стига в компютъра да има толкова слотове/портове...

 

В този ред на разсъждения по-удобно решение е избор на външен USB ТВ- тунер.

Основно предимство на такова миниатюрно устройство, което външно (*и по размери) прилича на флашка е, че може да се използва както за настолен компютър, така в преносими компютри (за които след "пенсионирането" на PCMCIA слотовете остава единствено възможно решение) или лесно да се премести от една система на друга – например от персоналния на преносим компютър.

Функционално USB тунерите обикновено не отстъпват на моделите за вграждане, но обикновено са по-скъпи.

 

Когато се говори за способи за включване на тунери, не бива да се подминават т.н.  автономни ТВ-тунери *или т.н. Set Top Box. По принцип тези устройства могат да нямат никакво отношение към компютъра и могат да бъдат използвани като самостоятелно устройство, което се включва към монитор. Обикновено автономните тунери се използват за „превръщане” на стария непродаваем монитор в пълноценен телевизор за кухнята, но не са за подценяване възможностите за гледане на ТВ от проектор или на плазмен панел, които обикновено нямат вграден тунер.
При желание автономните тунери могат да работят съвместно с компютър. В този случай тунерът се включва между изхода на видеокартата и видеовход монитора. Такова решение позволява да се гледат телевизионни програми на компютърен монитор без необходимост от отваряне на корпуса и инсталиране на платки, драйвери и софтуер*. При това телевизионна програма може да се изобразява както на цял екран, така и като прозорец на desktop-а. Размерите на прозореца и неговото разположение обикновено могат да бъдат променяни в определени граници.
* доп. р. При наличие на предвидени възможности и добър софтуер, някои автономни тунери могат да бъдат управлявани и от компютър, а не само от дистанционното управление. Такива възможности са безспорно улеснение при управление на канали - търсене и/или задаване на честоти, добавяне/премахване/сортиране на канали, настройки/промяна на видео- и аудио стандарти и пр., а за някои модели (Intro, Solo) – и възможности за обновяване на софтуера на самото устройство (firmware) - добавяне на нови функции, възможности, поправяне на забелязани грешки и т.н.

Досега най-често в автономните тунери се реализираха само възможности за приемане на аналогова ТВ, но в последно време се появяват както хибридни, така и чисто цифрови модели, които поддържат DVB-T.
доп. р. Често задаван въпрос: Защо автономните тунери за по-скъпи от другите, след като от друга страна имат по-ограничени функционални възможности, например за запис и обработка на видеоматериали, удвояване частота на кадри, излъчване в мрежа, използване на плъгини и т.н.?
С две думи: Докато РСІ/РСИ-Е/USB тунерите, които не могат да работят без наличие на компютър се „възползват” от неговия процесор, видеокарта, памет, захранване, операционна система, софтуерни кодеци и ред други програмно-апаратни ресурси, един автономен тунер трябва да изпълнява възложените му задачи напълно самостоятелно. Т.е. може да се каже, че по същество такова устройство представлява един вид високотехнологичен умален компютър плюс тунер, а това струва пари...

 

Какъв модел тунер да се избере?

 

Еднозначен отговор или „рецепта” за всяко едно индивидуално предпочитание на може да се даде.

След като са изяснени въпросите за тип сигнал и начин за включване на тунер, пред по- неопитните потребители излиза на дневен ред по-сложен въпрос: какъв именно модел тунер да се избере? Действително, на пръв поглед един тунер може да изглежда само като несложна платка, задачата на която се състои да приеме и изведе на екран  телевизионна картина. На практика всичко това е много по-сериозно. Болшинството производители изобщо не полагат особени усилия да направят своите продукти по-привлекателни и желани, като се ограничават с банални функционални възможности за гледане и запис. В този обзор накратко се разглеждат текущата производствена листа на ТВ-тунери Beholder, които по наша преценка могат без каквито и да са съмнения да бъдат  препоръчани на всички, които желаят да изберат съвременен тунер, който да осигури гарантирано високо качество на приемане и стойностни функционални възможности.

 

Защо точно Beholder?

 

Б.р. Най-малкото, защото разумните потребители търсят и купуват каквито и да са качествени стоки от утвърдени производители какъвто е Beholder с водещи позиции в "топ 3" за един многомилионен пазар. Тук е мястото да припомним и два израза, които не се нуждаят от коментар: "...евтиното понякога излиза по-скъпо..." и "качествено и евтино има, но на две различни места - на едното качествено, на другото - евтино..."

Една от основните причини да се обърне внимание на ТВ тунерите Beholder е тяхната  уникална хардуерна реализация и да се напомни за някои фирмени решения на екипа на Beholder, които позволиха техните ТВ-тунери да станат още по-надеждни и функционални устройства. Започвайки от най-първите модели, в тунери Beholder се използва само такава елементна база, която осигурява изключително високо качество на приемане. Освен това Beholder използват ред собствени фирмени иновации, които позволяват многократно да бъдат разширени функционалните възможности на тунерите. Част от основните преимущества на марката са:

 • Още през 2006 година в модели от серия 6хх беше реализирана за пръв път поддръжка на RDS и няколко фирмени технологии. На първо време беше обърнато внимание за повишаване на устойчивостта на нунерите по отношение на смущения, каквито са неизбежни в компютърните системи, за разлика от "традиционните" телевизори. Става въпрос за технология ADSS (Analog/Digital Separate Shielding), благодарение на която се осъществява пълно и разделно екраниране на цифровата и аналогова части, което увеличава устойчивостта на тунера и намалява собственото ниво на паразитни шумове.

За всички, които използват ТВ-тунер за запис на телевизионни или радиопрограми, както и за "мързеливо" включване/изключване на компютъра (примерно от леглото:)) е особено полезна технологията ARPC (Advanced Remote Power Control), на базата на която са реализирани няколко отделни възможности - за включване на компютъра от пулта за ДУ и за използване на пултове за ДУ от други производители, както и възможност за управление на захранването на компютъра по индивидуално настроено разписание (изпълнение на предварително планирани във времето задачи както в режим на гледане, така и на запис). Реализацията на технологията за управление на захранването в тунерите на Beholder се различава от подобни, които се използват в други тунери. Обикновено за управление на захранването се използва схема за включване на тунера в мрежата между бутона за включване на компютъра и дънната платка. Това е достатъчно проста и ефективна схема, която работи на практика при всички компютри. При Beholder такава също се поддържа от технологията ARPC. Освен това обаче се използва уникално решение, което позволява да се включат кабели, без при това да има опасност да бъде объркана полярност при включване на проводниците. Независимо от тази ефективна схема тунерите Beholder поддържат управление на захранването по системна шина (PCI). При този вариант за управления не е необходимо да бъдат използвани никакви допълнителни проводници. Единственото, което е необходимо да се направи е да се активира вградената функция за управление по линия PME в BIOS.

 • Технологията, посрещната с бурни овации от потребителите се съкращава като ARPC (Advanced Remote & Power Control).С помощта на същата се предоставя възможност „мързеливо” да се включва компютъра например без да се става от леглото – само с натискане на бутон «Power» от  дистанционното управление. Но това не е най-интересната особеност на тази технология. Особено полезна технология ARPC се оказа за тези, които използват тунера за запис на телевизионни програми. До нейното появяване за запис на програми по разписание се налагаше компютърът да се оставя безконтролно включен през цялото време, което крие рискове особено по време на отсъствие (дни, седмици?). Технология ARPC в съчетание с интегрирания модул за планиране на задачи позволява автоматично да се включи захранването на компютъра в зададено време, да се запише необходима програма и да се изключи компютъра при това такива действия да се извършват многократно, в продължителен период от време и в напълно автоматичен режим.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че поддръжка на управление на захранването на компютъра в посоченото време действително не беше уникална особеност, присъща само на тунери Beholder. В същия период подобна технология беше реализирана в тунери Compro. Реализацията на технология ARPC при Beholder обаче коренно се различава тази при Compro. Beholder реализираха два технологично различни механизъма за управление на захранване:

 1. Първият механизъм е сравнително по-традиционен. При него се използва включване на тунера във веригата между бутона за включване на компютъра и дънната платка. Такава достатъчно проста, но ефективна схема работи при всякакви компютри*.
  доп.р. така например, в разглеждания по-долу втори начин има случаи, при които не може да се използва включване по системна шина поради технологични особености на някои дънни платки или BIOS, при което първият начин остава единствено възможно и универсално средство за използване на технологията.
  За разлика от Compro обаче, разработчиците на Beholder реализират още едно уникално решение, което позволяват да се включват допълнителни кабели, като при това няма опасност да бъде объркана полярност, при което могат да не се взимат под внимание и някои специфични особености на дънните платки/BIOS.
 2. Вторият механизъм не изисква включване на никакви допълнителни проводници. Той се базира на технология за управление на захранване по системна шина PCI / РСІ-Е. Това е наистина уникален механизъм, който и до сега се използва само в тунери Beholder.

Освен всичко друго, с помощта на ARPC се решава твърде често срещан проблем, който е познат не само при компютърните ТВ тунери - обикновено спират да работят често използвани бутони от дистанционното управление, същото може да бъде сдъвкано от домашния любимец или просто захвърлено по някой футболен съдия на екрана...:) При Beholder тунерът може да бъде „обучен” за работа с различни мадели „чужди” пултове за дистанционно управление от други производители ( или с привично използваното дистанционно - примерно това от телевизора, бутоните на което са познати дори в непрогледен мрак), или т.н. технология ARC . Доп.р. "Мързелът" не е характерен за всички потребители, а от друга страна обективно е предпоставка за по-висока цена... В някои "бюджетни" модели за сметка на по-ниска цена и ако за потребителите не е от съществено значение наличието на въпросната технология , е реализирана само технология ARC - необходимо е да се разбирят различията с ARPC, за да не се получават недоразумения впоследствие...!

 • Технология IRC (Internal Remote Control) спомага за намаляване на "мотаещи се" кабели, като позволява по-естетичен монтаж на инфрачервения датчик за дистанционно управление  вътре в корпуса на компютъра (примерно зад неметален капак за CD устройство или на друго място по желание), при което не се жертва осезаемо от чувствителността на дистанционното. В реални условия е тествано нормалното работно разстояние, което надхвърля 4~5 метра, а това е напълно достатъчно за повечето жилищни и служебни помещения. Не е за пренебрегване и фактът, че в тунера има две независими букси за включване на IR-датчика – вътрешна и външна, което повишава двукратно сигурността за безпроблемно използване при случайна повреда на някой от входовете за датчика.
 • Съвременните поколение тунери Beholder наследяват всички технологии, които бяха представени още преди пет години, но в последно време и при тях се появиха собствени фирмени, не по-малко уникални разработки.
  Като показателен пример може да се разгледа технология DUAI (Dual Universal Antenna Input), която предизвика истински пробив в производството на тунери. Тази технология е особено актуална при хибридните тунери. Често производителите на тунери се ограничават в своите хибридни модели само с един антенен вход, който може да се използва за приемане на аналогова и цифрова ТВ, както и за FM радио. В случай, че се приема само еднотипен вид сигнал (от добра антена или по кабел), един антенен вход е достатъчен. Но ако примерно се приема едновременно комбинация от ефирна и кабелна телевизия *или ефирна аналогова телевизия, DVB-T и FM-радио, то за паралелно приемане ще се наложи или всеки път да се превключват антени или да се използват сплитери ( не са редки случаите, при които последното води до значително влошаване на входящия сигнал а оттам – на крайния резултат като качеството на извеждано изображение).
  При такива ситуации са по-подходящи тунери с два отделни антенни входове, всеки от които е предназначен за работа с определен тип излъчване. Например, единият вход се използва за аналогова ТВ (или друг външен източник), а вторият – за цифрова ТВ. Но и в този случай не всичко се оказва удобно. За да се улесни подборът на тунер, без да се изхожда от това какъв тип антена се използва, Beholder въведоха технология DUAI. Същността на технологията се състои в софтуерно управление на два независими универсални антенни входове. С други думи, потребителите могат да включат към тунера едновременно две антени и да избират кой антенен вход (антена) за какъв тип ТВ и радио да се използва. Технологията DUAI позволява програмно да се управляват два независими универсални антенни входове, което дава възможност потребителите самостоятелно, по свое предпочитание да определят за какъв тип сигнал да отговаря всеки от входовете. Така например,  единият вход може да бъде настроен за приемане на аналогово и цифрово излъчване, а вторият да се използва за радио.
 • Следващата фирмена технология позволява да бъде елиминирана една от най-разпространените причини за повреди на тунера. Тази технология, която получи наименование GIAI (Galvanic Isolated Antenna Input – галванично разделяне на антенни входове) осигурява надеждна защита на антенните входове от пробив на напрежение, каквото на практика се получава почти винаги като потенциал между антенния кабел и незаземен корпус на компютъра. Такова напрежение в повечето случаи може да се усети по доста неприятен начин, ако при включване на  антена случайно се докосне неизолирана част от антенния кабел и метални части от  корпуса на компютъра (особено добре изразено при кабелна телевизия) .

 

Особено важна причина да се избере тунер Beholder се базира на тяхното

 

Уникално софтуерно осигуряванe

 

Всеобщо признато е мнението, че софтуерът за даден тунер е многократно по-важен от хардуерното изпълнение. Виждали сме много тунери, в които се използват най-съвременни чипове, но поради недообмислен софтуер става невъзможно да се използват  всички преимущества на новите чипсети.

 

 

Основна характеристика на софтуерния комплекс BeholdTV е удобният, детайлно обмислен и реализиран интерфейс, многобройните настройки, които правят програмата еднакво удобна и разбираема както за редови потребители, на които са необходими само базови възможности на програмата, така и за напреднали специалисти, за които е необходимо да имат възможности за управление на софтуерно-хардуерните възможности на ТВ-тунера. За разлика от други програми за управление на ТВ-тунери, програмата BeholdTV притежава удобно организиран интерфейс, поддържа максимален набор от режими за запис, включително излъчване в мрежа ( streaming), EPG – електронна програма на предавания не само за цифрова, но и за аналогова ТВ, режим за отложено гледане – “Timeshift” и ред други, с което значително са опростяват процесите за планиране на задачи и запис.

За българските (и други) потребители интерфейсът на целия софтуерен комплекс, включително всички функционални модули за настройки, запис, планиране на задачи, автоматично или ръчно обновяване на ТВ програми чрез модул "Агент", инструмент за конфигуриране BhConfig и така... до 100% е адаптиран на български език.

 

 

Не на последно място, а може би една от най-интересните особености е реализираната възможност за включване на система от десетки различни плъгини, с помощта на които всеки потребител може гъвкаво да променя и допълва функционалните възможности на софтуерното осигуряване според своите конкретни нужди (без автономните Set Top Box-ове). Именно благодарение на тези възможности тунерите Beholder станаха първите, в които беше реализирана възможност за преобразуване на обикновени 2D видеоматериали (както ТВ предаване в реално време, така и от външни източници - стари видеозаписи от видеокасетофони, DVD прейъри и пр.) в 3D изображение, при това в реално време (това се случи далеч преди появата на 3D телевизорите), възможност за запис без реклами и много други допълнителни функции, в това число и такива, които позволяват премахване на различни смущения. Трябва да се отбележи, че всички тези възможности са достъпни за всички тунери Beholder, в това число и за такива, които са били произвеждани години назад.

Системата от плъгини в състава на софтуерния комплекс Behold TV е твърде многообразна и функционална и в рамките на този материал е невъзможно да бъде обхваната дори най-повърхностно. За целта на страниците на нашия сайт е отделено специално внемание, като се започне от общата информация и се премине през стъпките за интегриране в системата, до пълно представяне на функции, особености и настройки на всеки един отделен плъгин, разбира се - на български език. Препоръчителен вход към портала, от който следват логически подредени връзки е от тук. Ще си позволим единствено да напомним, че всички разширени възможности, базирани на системата от плъгини, за притежателите на ТВ тунери Behold TV са напълно безплатни!

 

По-подробно за  възможностите на софтуерния комплекс може да се прочете и в предишни ревюта: ( препратките са към оригинални материали в сайта - на руски език)

 1. Как да се подобри качеството на картината в ТВ-тунери Beholder? ~ Как улучшить качество картинки в ТВ- тюнерах Beholder?
 2. Новите възможности на ТВ-тунери Beholder ~ Новые возможности ТВ- тюнеров Beholder... и други.

Още една причина да се избере тунер на Beholder е гъвкавата фирмена ценова политика. Определено тунерите Beholder не могат да се считат за евтини. Въпреки това, за да направят своята продукция максимално достъпна за почитателите на марката, компанията предложи няколко различни модификации на „топ” моделите от всяка серия, което позволява ценово да се подбере именно такъв тунер, който максимално се доближава до конкретните потребности и финансови възможности без да се доплаща за функции, които не са необходими за предвидения начин на използване.

 

Аналогови ТВ- тунери Б.р. Този превод следва постройката на оригиналния материал. Предвид уникалните възможности на тунерите и програмното осигуряване на Beholder, наличието (все още) на аналогово кабелно разпространение и възможностите за включване на външни източници (сателитни приемници, друг Set Top Box и пр.) към тунерите на Beholder, "аналоговата" тема е рано да бъде закривана... Потребители, които твърдо са се ориентирали към покупка на тунер с поддръжка на DVB-T могат да прескочат този раздел, а за хибридни тунери с поддръжка както на аналогова, така и на цифрова телевизия по стандарти DVB-T/T2 и кабелна DVB-C телевизия може да се слезе направо от тук.

 

 

Към момента на сайта на Beholder се предлагат б.р. три актуални серии тунери за вграждане (5хх, 7хх 8хх) и една серия външни USB тунери.
( б.р. в това число не влизат 3-те актуални модела Set Top Box ~ автономни тунери)
Серии 7хх 8хх включват както аналогови, така и хибридни модели От 5-а серия са актуални само аналогови модели.
Забележка: в това ревю не се разглеждат особеностите на 6-а серия, при която за момента няма нови модификации. Що се касае до достъпните „традиционни” модели от серията е писано многократно и обстойно в ред други публикации).

 

За „чисто” аналогови тунери ценово най-достъпна се счита 5-а серия. От тази серия са останали два модела: Behold TV 501 и 503 FM .

Behold TV 501 е аналогов PCI ТВ-тунер без (съгласно спецификацията*) FM- приемник, главното предимство на който е достъпната цена [ревю].

Този модел е базиран на по-елементарният чипсет NXP SAA7130HL и ВЧ-блок XCeive XC4100. Освен (*и поради) по-опростеното хардуерно изпълнение, моделът поддържа само две фирмени технологии:
- ARC (Advanced Remote Control) позволява на тунера да работи с други пултове за ДУ, работещи по стандарти NEC, JVC, Panasonic, Samsung, Sony SIRC-12/15/20, и
- IRC (Internal Remote Connection), която позволява скрито (вътрешно) инсталиране на инфрачервения (IR) датчик на пулта за ДУ.

 

По принцип за потребители, които търсят най-евтино решение и не са взискателни към някои допълнителни възможности както спрямо самия тунер, така и към специфичните особености на чипсета (като поддръжка на стерео звук във формат NACAM/A2 или на аудио ефекти от самия чипсет; невъзможност за предаване на звук по шина PCI), използване на такова решение е повече от оправдано. Въпреки изброените ограничения, тунерът осигурява много добро качество на картина и звук при по-достъпна цена.

*Още повече независимо от това, че по спецификация в този модел няма FM-приемник, всъщност такъв има, но поради особеностите на връзките между ВЧ-блока и чипсета не се поддържа функция за сканиране на FM-диапазон. При добро желание, ако се въведат ръчно честоти на любими радиостанции е възможно слушане и запис на FM радиостанции.

 

Рекапитулация – основното предимство на този тунер се свежда до съчетанието от достъпна цена и богатите възможности, реализирани в софтуерната поддръжка, с каквито не могат да се похвалят тунерите на други производители.

 

Следващият модел Behold TV 503 FM e малко по-скъп [ревю]. Този модел идва като достойна смяна на един от най-популярните модели - BeholdTV 509 FM, пуснат още през далечната 2006 година, но който и до сега благодарение на оптималното съчетание  на широки възможности и достъпна цена оставаше като един от най-търсените модели от  производствената листа на ТВ-тунери Beholder.

Главната разлика между новия тунер и BeholdTV 509 FM се състои в използването на "силиконов" високочестотен блок, което при съхраняване на високо качество на  картина и функционални възможности позволява тунерът да стане още по-достъпен.

 

Както и модел 501, BeholdTV 503 FM се отнася към бюджетните серии ТВ-тунери, но има едно ключово преимущество. В модела се използва „топ” чипсет NXP SAA7135HL, благодарение на което се реализира поддръжка на стерео звук във формат NICAM/A2, предаване на звук по шина PCI, поддръжка на три вградени аудио ефекти, прихващане (capture) на аудио поток с честота на дискретизация до 48 КHz и ред допълнителни професионални особености, достъп до които се осъществява чрез  пълната софтуерна поддръжка на тунера.

 

Като високочестотен блок в тунери BeholdTV 503 FM се използва чипсет XCeive XC4100. Този чипсет се явява оптимален избор за бюджетни решения. Както показват тестовете на предходния модел, същият осигурява напълно достойно качество на приемане и цялата необходима функционалност. При това неговата цена е по-ниска от „топ”-чиповете.

 

Когато става дума за високочестотни блокове трябва да се отбележи използваната  схема на входния антенен филтър, в която е реализирана защита на входовете на високочестотния блок от пробиви на напрежение. В този случай това не е „топ”-технологията за  галванично разделяне на антенните входове GIAI, на която не случайно се обръща специално внимание в това ревю, но използваният филтър все пак осигурява защита до 2 КV. По този начин потребителите могат да бъдат спокойни, че техните тунери няма да дефектират в случай на наличие на потенциал между телевизионната антена и компютъра.

 

Що се отнася до поддръжката на фирмените технологии - с цел постигане на икономия  в този модел са оставени същите две технологии, както при модел 501.

 

За тези, които желаят да разполагат с достъп до пълния набор от фирмени особености на тунери Beholder, но нямат възможност да отделят по-значителни средства за „топ” модели, се препоръчва да се обърне внимание на 7-а серия ТВ-тунери. От аналоговите модели в тази серия е представен само един тунер - BeholdTV A7 [ревю].

За разлика от двата представени по-горе ТВ-тунери, в основата на BeholdTV A7 лежи връзката между най-добрия (б.р. за времето си) "силиконов" ВЧ-блок XCeive XC5000 и чипсет NXP SAA7135HL, но това не е единствената разлика спрямо по-олекотените "бюджетни" модели. Ключова особеност на BeholdTV A7 се явява използването на нископрофилна архитектура за платката и поддръжка на всички фирмени технологии на Beholder. Това означава, че този тунер може да се използва не само в обикновени корпуси, но и в нископрофилни системи, които често са предпочитани за реализиране на малогабаритни домашни мултимедийни системи.

 

За тези, които предпочитат най-съвременни и съвършени решения е  предназначена 8-а серия ТВ-тунери Beholder, в които влизат два аналогови модела с наименования Behold TV A8 и A85. Като една от основните особености на „осма” серия тунери може да се счита използването на шина PCI-E, което позволява да се създаде уникално малък тунер.

В основата на хардуерното изпълнение на BeholdTV A8 е залегнал най-малкият високоинтегриран чипсет NXP SAA7231 GE [ревю]. При много компактни размери същият  съчетава всички необходими декодери за аудио- и видеосигнали, включително RDS за FM-приемника. Освен това чипсетът има вграден MCE-съвместим IR-контролер, поддържа голямо разнообразие от нискочестотни входове, включително компонентен. Безусловно това е твърде кратко представяне за високотехнологичния чипсет, но за целите на този материал да се разказва в детайли за всичките негови особености е  достатъчно скучно и за болшинството потребители просто не представлява интерес.

 

Независимо от своите компактни размери и плътен монтаж на елементите по платката, BeholdTV A8 поддържа всички фирмени технологии на Beholder.

 

Вторият модел - BeholdTV A85 [ревю] независимо от по-високия пореден номер се явява олекотена версия на A8.

От хардуерна гледна точка този модел се явява почти пълен аналог на A8. Разликата е в поддръжката на само две фирмени технологии (ARC и IRC) и „традиционната” пълноразмерна височина на платката, като за сметка на това се постига известно намаление на цената на модела.

 

За тези, които отдават предпочитания на USB тунери, Beholder представя два аналогови модела - Voyage  [ревю] и Voyage Lite [ревю]. Трябва да се отбележи, че единствената разлика между двата модела се състои само в липсата на пулт за ДУ и невъзможност за прихващане (capture) от външни нискочестотни източници във версия Lite, за сметка на което обаче се постига известна икономия в цената.
Все пак далеч не всички потребители се интересуват толкова от оскъпяващи възможности като например за прехвърляне на записи от стари видеокасети чрез външни входове, а от друга страна особено за по-малките екрани на преносимите компютри едва ли е жизнено необходимо гледане от далечно разстояние, респ. използване на дистанционно управление?

В основата на тези тунери е връзката на чипсет TVMaster TM6010 и "силиконов" високочестотен блока XCieve XC5000. Такова решение осигурява добро качество на приемане и ниско енергопотребление, което е особено важен фактор при преносимите  компютри, особено за ноутбуци и нетбуци. И двата тунера имат вграден FM-приемник* и поддържат фирмената технология GIAI за  защита на антенния вход от пробив на статично напрежение.
*
FM-приемане e в режим mono, но при масовото излъчване на радиостанции „на живо” в мрежата този фактор би могъл да бъде пренебрежим.

 

Хибридни DVB-T тунери

 

За тези, които избират хибриден тунер, Beholder предлага множество модели от седма и осма серии, както и два USB модела.

В седма серия хибридни тунери влизат изм.р. четири модела. Два от тях - Behold TV H7  [ревю] и H75 [ревю] от функционална гледна точка ( без да се взима предвид допълнителната възможност за приемане на DVB-T) се явяват по същество аналози на модел A7. И при тях в основата лежи връзка между най-добрия "силиконов" ВЧ-блок XCeive XC5000 и чипсет NXP SAA7135HL.

 

Доп. р. През 2013 г. Beholder анонсира попълнение на 7-ма серия с нов модел хибриден тунер - BeholdTV T7.

Особеностите на новия тунер са представени в отделен раздел. Извън новите функции за поддръжка на цифрови стандарти DVB-T2 и DVB-C, за модела са присъщи всички качества/характеристики на модел Behold TV H7. Новият модел включва и разширени функционални възможности, който е свързан с възможностите на новия ВЧ блок и осигурената поддръжка в актуализираните версии на единния универсален драйвер и софтуерния комплекс Behold TV.


Behold TV H7, както и разгледаният по-горе А7 е с нископрофилна архитектура; модел H75 е с „традиционна” пълноразмерна височина на платката

Съществената разлика се състои в наличие на специален DVB-T демодулатор, който отговаря за работа с цифрова ТВ и използване на пълноразмерна платка при модел H75. Помежду си моделите се различават само по възможностите за поддръжка на фирмени технологии. Модел H7 поддържа всички технологии, включително DUAI, GIAI, ARPC и IRC, докато модел H75 не поддържа GIAI. Въпреки това в последния има защита от пробиви. С това респективно се постига определена ценова разлика.

 

Освен тези два модела, в седма серия влиза и един модел с вграден апаратен (хардуерен) MPEG2 енкодер. Това е модел Behold TV X7 [ревю] с нископрофилна архитектура.

Наличието на вграден хардуерен енкодер означава, че при запис във формат MPEG2 кодирането ще се осъществява не за сметка на ресурси на централния процесор, а от малък чип на самия тунер. Такава особеност в днешни дни при наличието на ценово достъпни мощни и многоядрени процесори не е особено актуална, но е от съществено значение за по-слаби компютри, при които процесорът просто може да не се справи с програмно кодиране. Поради изброените особености и обективни причини това е най-скъпият тунер за вграждане в съвременната гама от тунери Beholder.

 

Осма серия хибридни PCI-E тунери включва два модела: Behold TV H8  [ревю] и H85 [ревю]. По същество от функционална гледна точка ( без да се взима предвид допълнителната възможност за приемане на DVB-T) тези два модела се явяват аналози на A8 и A85. Разликата се състои в използване на друга модификация на чипсет NXP SAA7231 NE, който може да работи с DVB-T. Освен това в хибридните модели от осма серия допълнително се поддържа технология DUAI.

Олекотената версия H85 се базира на същата хардуерна компановка, но за разлика от H8, който е с нископрофилен дизайн, този модел е пълноразмерна платка и поддържа само три технологии (DUAI, ARC и IRC).

 

На края - последните два хибридни модела са предназначени за тези, които предпочитат USB тунер. Това са модели BeholdTV Wander [ревю] и Wander Lite [ревю].О т функционална гледна точка ( без да се взима предвид допълнителната възможност за приемане на DVB-T) моделите са  аналогични на Voyage и Voyage Lite. В основата та тези тунери е връзката на чипсет TVMaster TM6010 и "силиконовия" високочестотен блок XCieve XC5000.

Разликата се състои в допълнителния DVB-T демодулатор Intel CE6353. Помежду си  моделите се различават по липсата на пулт за ДУ и нискочестотен вход във версия Lite, който респ. е по-евтин. По всичко останало двата модела са идентични.

 

Как да се настрои ТВ-тунер?

 

След успешен избор и включване на ТВ-тунер към компютъра остава да се изясни  въпросът как той да бъде настроен? Когато става дума за тунери Beholder – не са необходими никакви особени настройки. Процесите по инсталация на универсалния ( единен за всички модели и поддържани операционни системи - до Windows 7 включително) драйвер и софтуерно осигуряване не изискват специални познания и отнемат буквално броени минути. Обикновено не са необходими никакви допълнителни настройки. Ако се окаже, че настройките по подразбиране не отговарят за даден регион остава да се изпълни сканиране на канали по целия честотен диапазон. За начинаещи потребители това е напълно достатъчно. В последствие може да се експериментира с многобройните достъпни настройки.
За нашите клиенти в България, които срещат затруднения с английски или руски език са налични on-line и на електронни носители ресурсно осигуряване за български интерфейс, пълни преводи на инструкции за инсталиране на хардуер, универсален драйвер, софтуер, пълно описание на плъгини и още много помощна информация...

 

Заключение...

 

Разбираемо е, че един такъв преглед е недостатъчен за детайлно изучаване на всички въпроси, свързани с избор на съвременен ТВ-тунер. Въпреки това се надяваме, че дори така поднесената информация е достатъчна за да се разбере, че в съвременните тунери няма нищо чак толкова сложно. При правилно осъзнаване на това, какво е необходимо при всеки индивидуален подбор и какво може да се очаква от съвременните модели, изборът не би трябвало да предизвиква особени затруднения. В заключение, с риск да се допусне повторение бихме желали още веднъж да напомним, че възможностите на всеки тунер зависят не толкова от неговата хардуерна компановка, колкото от софтуерното осигуряване. Това се илюстрира особено ярко при тунерите на Beholder, в които даже най-евтините модели могат да се похвалят с  възможности, недостъпни за тунерите на други производители.


 

Behold TV T7 - Първи поглед към хибридния компютърен ТВ-тунер с поддръжка на аналогова ТВ / DVB-T / DVB-T2 / DVB-С ...

по материали на | DVB-T | 09.07.2013 |
Редактиран и допълнен превод: Чавдар Делчев | 11.07.2013 |

Б.р. Авторски бележки и допълнения са в курсив!


Каквото и да се говори за развитието на интернет-телевизията, за достъпност на мобилна и спътникова ТВ, трябва да се признае, че най-масово разпространена и достъпна в момента остава ефирната и кабелна телевизия, а най-прост и ефективен начин за гледане и запис на ефирна и кабелна телевизия на компютър остава класическият ТВ- тунер.
За неспециалистите в днешно време зад определението „класически” се свежда до още една платка, външна „кутийка” или USB „джаджа”, които респ. се вграждат,  включват външно с кабели или към USB порт към компютъра, но зад реализацията на това се крие нелек път, усилия, високотехнологични хардуерно-софтуерни решения и интелектуален труд... Какво представляват ТВ тунерите, защо са относително по-скъпи от други „джаджи”, какви са особеностите при избор на подходящ тунер, каква е взаимовръзката между хардуер и читав софтуер може да се прочете и в следните материали...


В сравнение с първите поколения компютърни ТВ тунери, съвременните модели са ценово достъпни (инвестицията в тунер спрямо телевизор е несравнимо по-изгодна), а техните възможности са толкова разширени, че нито едно друго решение за работа с ТВ не може да се конкурира с тях. Нещо повече - благодарение на възможностите за интеграция с мрежови функции, съвременните ТВ-тунери могат да се използват не само за локално гледане, но и да се реализират ред интересни приложения, като слушане на FM радиостанции през интернет, премахване на логотипи / вграждане на собствено лого, борба с нежелани реклами, система за видеонаблюдение и много други.
С многобройните допълнителни възможности, реализирани в тунерите на Бехолдер по-подробно може да се запознаете на адрес http://www.beholder-europe.com/support/plugins_info.html, откъдето има връзки към пълни подробни описания на български език за всеки един плъгин в състава на софтуерния комплекс Behold TV.


В днешни дни сме свидетели на развитието на цифровото кабелно и наземно ефирно излъчване, което без съмнение променя отношението към качеството и възможностите на отиващата си „традиционна” телевизия.
Цифровизацията не е от простите процеси, не може просто „да се дръпне шалтера” и да се изключи аналоговото излъчване и веднага да се премине към цифров сигнал. Това е продължителен многоетапен процес, разтегнат във времето и пространството. Освен това, ако в началото се е планирало да се използва даден стандарт за цифрово наземно излъчване, поддръжка на който е реализирана в едно поколение хибридни ТВ-тунери, под въздействието на развитието на по-перспективни технологии и стандарти време решенията се променят. В това отношение цифровизацията в България не е изключение – в първоначалните планове се предвиждаше излъчването да бъде във формат MPEG2, след което няколкократно се променяха сроковете (от 2012, през 2015 до последно приетия срок – 1 септември 2013 г.) и форматът - MPEG4... Хронология, детайли и актуална информация за цифровата телевизия в България могат да бъдат намерени в обособения раздел на фирмения сайт на Бехолдер Европа ЕООД - http://www.beholder-europe.com/dvb-t.html. Доколкото в оригиналната статия става въпрос за многомилионния пазар в Русия, промените касаят преход към по-новия и перспективен стандарт DVB-T2, което наложи на производителите на телевизори и ТВ-тунери бързи и адекватни стъпки за разработване на ново оборудване.  
Компанията Beholder, която авторът и българската редакционна колегия считат за лидер в производството на ТВ-тунери, е една от първите, която представя на руския пазар модел на вътрешен ТВ-тунер, в който е реализирана пълноценна поддръжка на всички стандарти за аналогово и цифрово ефирно и кабелно излъчване, включително DVB-T, DVB-C и DVB-T2. Новият модел Behold TV T7 е актуален и за България по няколко причини:

 • По отношение на безплатната цифрова телевизия от предимствата ще могат да се възползват потребители, които са в районите на покритие както на националните канали, така и на чуждестранни телевизии, които покриват райони от нашата територия. За момента по стандарт DVB-T2 в западната част на страната се „хващат” програми от Сърбия, а в източната/югоизточната – от Турция (по непроверена от редакцията информация, в североизточна България се приема DVB-T2 сигнал и от Украйна);
 • Някои по-сериозни кабелни оператори, които проявяват толерантност и уважение към своите абонати, излъчват некодирани цифрови DVB-C сигнали без да „заробват” своите клиенти с допълнителни обвързващи приемници или карти за достъп. В това отношение Behold TV T7 се оказва незаменим, доколкото алтернативни решения почти няма;
 • Не на последно (по-скоро на първо!) е безупречният мощен софтуерен комплекс с безпрецедентно ниски изисквания по отношение на хардуерни ресурси, лесно управление, многобройни допълнителни възможности благодарение на системата от десетки плъгини, единен фирмен драйвер за всички модели тунери, който осигурява работа от „древни” версии до Windows 7 и 8, и естествено ПЪЛНА поддръжка на български език;
 • Посочените по-горе „Особености на националната...цифровизация” в светлината на промените във времето от формат MPEG2 към MPEG4 и примерът на Русия, където стандартът изведнъж беше променен от DVB-T на DVB-T2 могат да послужат като дългосрочна застраховка срещу „обрати на съдбата”. Определението „дългосрочна” не е случайно – от официалния форум се вижда, че някои потребители все още ползват първите модели тунери на Бехолдер, произведени през „каменната” ера по компютърното летоброене – в далечната 2004 година...
 • и ред други фактори, за които става въпрос по-нататък.

 

Защо точно Beholder?

 

Преди задълбочаване в особеностите на новия ТВ-тунер е добре да бъдат изяснени причините за избор на тунер Beholder.
В помощ на по-любознателните читатели и за неспециалисти в материята са на разположение още няколко материала на български език, по-важните от които са "В помощ при избор на ТВ тунер", „Новите възможности на ТВ тунери Beholder”, Beholder - рейтинг и фирмен профил и други в превод на български, както и анонси/линкове към оригинали, които са поместени в секция „Архив на публикации”.

Най-напред следва да се обърне внимание на уникалното хардуерно изпълнение и да се напомни за някои фирмени решения на екипа на Beholder, които позволиха техните ТВ-тунери да станат още по-надеждни и функционални устройства. Част от основните преимущества на марката са:

В днешно време дори за неспециалисти е безспорен един факт – възможностите на дори най-добрата и/или скъпа техника/хардуер (например возилото „Майбах”) могат да бъдат неизползваеми или съсипани от недоизпипан или направо бъгав софтуер (драйвери и програмно осигуряване, респ. „задволанно устройство”). Дори при най-добро желание темата за софтуерът на Beholder не може да се побере в едно представяне на нов модел, поради което следващите редове само могат да загатнат за уникалните решения и прецизно изпълнение на програмите...
Освен добрите хардуерни възможности, тунерите Beholder работят с  уникалното програмно осигуряване BeholdTV и единен универсален драйвер. Главната особеност на софтуера се състои в интуитивното, действително  удобно и в детайли обмислено управление с многоезичен интерфейс (в т.ч. и на български език). Богатият набор от вградени настройки и пресети правят  програмата еднакво удобна и разбираема както за потребители, които ползват само базовите възможности на програмата, така и за по-напреднали специалисти, които желаят да управляват самостоятелно софтуерните и хардуерни възможности на ТВ-тунера.

За разлика от много други програми за управление на ТВ-тунери, програмният комплекс BeholdTV има удобно организиран интерфейс, поддържа максимален набор от режими за запис (и видеообработка по желание както в режим на гледане, така и при запис), включително излъчване в мрежа и ТВ програма не само за цифрова, но и за аналогова ТВ, което значително опростява планиране на задачи по запис или за гледане.

Към момента на подготвяне на този материал моделът още не беше пуснат на пазара - възможностите на новия тунер бяха демонстрирани в офиса на Beholder.За начало – поглед към платката на новия тунер. На пръв поглед на практика е невъзможно да се различи новият тунер от Behold TV H7. Изпълнението е под формата на нископрофилна платка и благодарение на двете задни планки в комплекта може да се използва в обикновени и нископрофилни корпуси. Изглежда, че комплектацията ще бъде същата, както при модел Behold TV H7. Освен нископрофилната планка в комплекта би трябвало да има преходник с нискочестотни входове, външен IR-приемник, кабел за включване към контакт Power Swich на дънната платка (използва се за реализация на един от двата варианта за управление на захранване), кабел за включване към аудиовход на дънната платка, пулт за ДУ, телескопична антена и два диска с програмно осигуряване (включително лицензирана програма Inter Video Win DVD Creator и MPEG2 кодек за някои режими на запис).
На задната планка са разположени два антени входа и букси за включване на IR-приемник и нискочестотни изходи (композитен, S-Video и стерео).В основата на тунера Behold TV T7 лежи връзка на като че ли най-добрия за момента "силиконов" ВЧ-блок XCeive XC5000C и чипсет  NXP SAA7135H. ВЧ-блок XCeive XC5000C сам по себе си представлява напълно завършено хибридно решение, което е способно да приема телевизионни и радио програми както от аналогово, така и от цифрово излъчване (DVB-T/Т2, DVB-C, ISDB-T, DMB-TH, OpenCable и ATSC). Без да се навлиза в технически подробности трябва да се отбележи, че към текущия момент това е най-добрият селектор, който обезпечава много високо качество на приемане, което не отстъпва на класическите "тенекиени" сглобки, като по някои показатели дори ги превъзхожда.Малкият чип пред ВЧ-блока представлява превключвател на антенните входове, на базата на който е реализирана технологията DUAI, а двата сини  “цилиндъра” в центъра са в основата на технологията GIAI, която, обезпечава защитата на антенните входове от пробив на напрежение, за което стана дума по-горе.
Непосредствено зад ВЧ-блокоа е разположен DVB-демодулатор Silicon Labs Si2168. Това е един от най-добрите демодулатори, който поддържа всички съвременни стандарти на цифрово излъчване, включително DVB-T2, DVB-T и DVB-C.
Чипсет NXP SAA7135H също не се нуждае от представяне. Още при появата си преходът към този чипсет позволи да се реализират поддръжка на стерео звук във формат NICAM/A2, предаване на звук по шина PCI, поддръжка на три вградени аудио ефекта, запис на аудио поток с честота на дискретизация до 48 КHz и ред допълнителни професионални особености, достъп до които е възможен чрез програмното осигуряване на Beholder.Накрая – поглед към задната част на платката, където са разположени два чифта контакти за реализация на схемата за управления на захранването на компютъра, при която тунерът се включва между бутона за включване на захранване на дънната платка. До тях е разположена букса за вътрешно включване на IR-приемника и аудио изход за предаване на звука към линеен вход на аудиокарта.
Програмното  осигуряване на тунера на външен вид няма изменения. Използва се познатият удобен потребителски интерфейс и разширен набор от параметри. За програмното  осигуряване на Beholder е говорено и писано много, за да не се изпада в повторения е за отбелязване обаче фактът, че приемствеността е една от уникалните особености на софтуера за тунери Beholder. Благодарение на това всеки потребител може спокойно да переминава от един тунер към друг, без да се притеснява, че това може да доведе до проблеми със съвместимост или проява на признаци за нестабилност. Просто се сменя тунерът с друг модел или интерфейс, проверява се за по-нова версия на драйвер и по-нататък може да се използва вече настроено програмно осигуряване и инсталирани плъгини.
При разглеждане на възможностите на програмното осигуряване е интересен само един въпрос, а именно реализацията на поддръжка на стандарти DVB-T2 и DVB-C, които са нововъведение за тунери Beholder.От пръв поглед не се забелязва нищо ново или особено. Реализацията на поддръжка на новите стандарти за телевизионно излъчване по нищо не се различава от предишните версии. Потребителят избира антенен вход по желание, режим на сканиране и параметри на мултиплекс, и само след няколко секунди на екран се изобразява пълен списък с намерени канали.  


 

 


Каквото и да се говори, както за обикновените потребители, така и за критичния поглед на специалистите първият и най-важен факт остава основното предназначение на всеки един ТВ тунер, а именно - високо качество на възпроизвеждане.

От гледна точка качество на приемане и визуализиране на екран Behold TV T7 не предизвиква никакви забележки. Тунерът демонстрира отлично качество на приемане на аналогово излъчване, което не е традиционно за Beholder, и демонстрира отлично качество на приемане на телевизионно излъчване по всички стандарти, включително новият за компанията DVB-T2:

 

Качество на приемане:

Аналогов сигнал
DVB-C сигнал
DVB-T2 сигнал

 

 

Заключение...

В рамките на тази статия са описани съвсем накратко възможностите на новия хибриден ТВ-тунер BeholdTV T7... Остава само един въпрос: как този тунер ще работи в индивидуални условия, които не са идеални за уверен прием на DVB-T2 сигнал? Засега може да се направи извод, че използването на проверено във времето хардуерно изпълнение и най-доброто програмно осигуряване на пазара ще позволи да бъдат съхранени отличното качество, богати функционални възможности и приемлива цена, което ще позволи не просто докосване до новото поколение цифрова телевизия...

 

11 едновременно и напълно пълноценно работещи тунера в един компютър... или "Новите възможности на ТВ тунери Beholder"

Обзор на професионалния сайт DVB-T / 31.05.2011

Български редактиран превод © Ч. Делчев / www.beholder-europe.com / 01.06.2011

»Анонс» "...С новата версия на софтуерното осигуряване Beholder за пореден път "вдига летвата" за качество и функционални възможности, на които трябва да съответстват съвременните тунери. Добавянето на възможности за пълноценно (б.р. тук не става въпрос за режим "РІР" - тези възможности са реализирани отдавна) независимо едновременно използване на няколко тунера Behold TV в един компютър позволява да бъдат решени много задачи, за които до сега не съществуваха удобни и на 100% работещи алтернативи.."

 

В началото на 2011 г. компанията Beholder реализира нова версия на софтуерната поддръжка (5.17) за всички свои модели ТВ тунери. Освен многобройните допълнения и изменения, в новата версия се появи нова уникална особеност, която беше желана и очаквана с нетърпение от многобройни притежатели на тунери - едновременна независима работа на някобко тунера в една система. На практика във фирмения софтуер подобна възможност - работа на няколко устройства беше реализирана отдавна в режим PiP ("картина в картината") с помощта на системата от плъгини, която е още едно от достойнствата на Beholder.

В новата версия обаче става въпрос за напълно пълноценно паралелно използване на няколко тунера в един компютър. При първата реализация с плъгини тази особеност беше обвързана с някои ограничения, поради които потребителите можеха да използват допълнителни ТВ-тунери само в режим на гледане и само в режим PiP. Във версия 5.17 разработчиците са успяли да реализират 100%-ова пълна поддръжка на 11 тунера. Всъщност такова количествено ограничение е въведено условно. На теория тунерите могат да бъдат много повече, но сред масовите компютри едва ли ще се намерят модели с толкова PCI и PCI-E слотове, а и пропускателната способност на шина USB2.0 не може да осигури включване на голям брой тунери. По този начин количеството 11 е напълно достатъчно и дори осигурява резервен ресурс.

 

Необходими ли са няколко тунера в един компютър и каква е ползата от това за "редовите" потребители?

Едновременно използване на няколко ТВ-тунера е реализирано през 2005 година, когато Microsoft пуска Windows MCE. Тази операционна система на практика е добре познатият Windows XP, допълнен с мултимедиен интерфейс Windows Media Center, който освен че предоставя удобни възможности за работа с аудио- и видео съдържание също така включва   механизъм за работа с ТВ-тунери. За времето си това е първата програма за работа с тунери, в която се реализира работа с програма на ТВ-предавания за аналогова телевизия и паралелна работа с два аналогови тунера, което позволява едновременно да се гледа един канал и паралелно да се записва от втори. При това на потребителите са спестени притесненията кой тунер за какъв процес отговаря - програмата сама разпределя задачите между тунерите.

Такава реализация е задоволителна за повечето потребители, но при някои ситуации се оказва недостатъчна.

Показателен пример е ситуация, при която едновременно се работи на компютър и се слуша радиостанция от тунера, но възниква необходимост да се запише телевизионна програма, без за това да се извършват други действия или да се спира работата. С Windows Media Center това не може да бъде реализирано. Изход от ситуацията е да се комбинират два тунера от различни производители, които трябва да работят едновременно. Подобна схема обаче най-често довежда до конфликтни ситуации и появяване на проблеми от различен характер.

Друг пример е свързан с функцията излъчване в мрежа, която също така е реализирана отдавна от Beholder. По-рано обаче за организация на излъчване в мрежа на няколко канала се налага да се използват толкова компютъра, колкото канали е необходимо да се ретранслират, което по понятни причини е неудобно и икономически неоправдано.

 

Каква алтернатива предлага Beholder?

 

Програмистите на Beholder успяха да реализират елегантен, опростен за изпълнение и едновременно с това универсален вариант за използване на няколко ТВ-тунера в един компютър - реализирана е възможност за пускане на няколко екземпляра на програмата BeholdTV. За всеки екземпляр се поддържа отделен профил с индивидуални настройки. С други думи на desktop-a се пускат няколко прозореца на програмата BeholdTV, при това всеки прозорец е напълно независим и има собствени настройки. По такъв начин един екземпляр на приложението може да се пуска в режим FM-приемник, друг – в режим ТВ, трети - за излъчване в мрежа и т.н.. При това могат едновременно да се слушат, гледат, записват и ретранслират толкова канали, колкото е необходимо (респ. възможно в зависимост от наличните слотове/портове с тунери).

 

Включване на няколко екземпляра на BeholdTV:

 

Ако се направи опит да се стартира няколкократно основната програма BeholdTV, на екрана ще се получи само едно копие на приложението. При такава ситуация нищо не може да се направи - това е свързано с някои особености на операционната система. За да могат да бъдат стартирани няколко екземпляра на BeholdTV е необходима малка предварителна подготовка:

Като първа стъпка е необходимо да се "привържат" профили към инсталираните тунери. Това може да бъде направено с помощта на инструментариума BeholdTVConfig. Необходим профил се задава в най-горния команден ред. Трябва да се обърне внимание, че програмата поддържа един профил   по подразбиране, който се задава при първоначалното инсталиране на програмата BeholdTV и още 10 допълнителни профила. Важен ред тук е "- inst:0-9". Това е допълнителна опция за пускане на BeholdTV, която се използва за идентификация на съответен екземпляр на програмата. За всеки профил може да се избере тунер,   език за интерфейса и линия за управление на аудио миксер за възпроизвеждане и запис на звук.

След като съответните профили са свързани към инсталираните тунери следва за всеки профил да бъде създаден shortcut за стартиране, за което е необходимо да бъде зададен допълнителен параметър "inst". За потребители, които не са създавали самостоятелно shortcut~ове за изпълнение на програми напомняме, че това може да бъде направено чрез клик с десния бутон на мишката върху иконката на съответното приложение, за което ще се   създава shortcut. Избира се команда "Send to... (~Изпращане) към Desktop (shortcut)". След това се отваря прозорец "Свойства"~"Properties" на shortcut-а (десен клик по иконата). В следващия прозорец се задава параметър "inst" със съответен номер (от 0 до 9).

По желание името и изображението на иконката могат да бъдат променяни. Тези елементарни стъпки се повтарят аналогично за всеки тунер. По принцип това е всичко, което трябва да се направи за пускане на няколко тунера Beholder на един компютър.

 

Кратка презентация на новите възможности в Behold TV на базата на първия пример (вж. по-горе) - едновременно слушане на FM радио и запис на ТВ-програма. На екран това изглежда примерно като на следния скрийншот:

На пръв поглед в това няма нищо учудващо. Двете приложения работят абсолютно независимо и всяко от тях изпълнява своята задача. За всяко от приложенията има собствен "Агент" в трея. При гледане на два телевизионни канала потребителите могат независимо да избират тип на излъчване.

За тези, които планират да използват няколко тунера за запис трябва да се отбележи, че благодарение на независимостта на всеки екземпляр на програмата могат да бъдат зададени индивидуални параметри за запис и използване на интегрирания в софтуера "Модул за планирани задачи". Достъп до модула и други функции на тунера е възможен както от панела за управление, така и с помощта на "Агент"-а.

При тестване на няколко (в описания случай - два) екземпляра на програмата със запис по разписание се констатира, че за всеки екземпляр на програмата се стартира отделен "Агент", който на практика управлява компютъра в зависимост от заданието. В частност приложението позволява компютърът да бъде изведен от състояние на "Заспиване" преди начало на запис, както и да бъде изключен след завършване на съответното задание. Докато се свикне с особеностите на тези възможности трябва да се борави по-внимателно, в противен случай могат да възникнат конфликтни ситуации, при които например един "Агент" може да е настроен да изключи компютъра, докато в същото време друг екземпляр на програмата извършва запис. Като пожелания в идеалния случай е необходимо да бъде реализирана взаимнозависима връзка между всички "Агент"-и и модули за планирани задачи, което би позволило по-гъвкаво управление на компютъра. Освен това би било прекрасно да се реализира възможност за автоматично включване на неактивни екземпляри на програмата и на същите да се предават параметри за запис, в случай че има пресичане (конфликтни точки) на задания по време. На теория това изглежда много елегантно и не толкова сложно, но на практика да бъдат реализирани тези пожелания е твърде сложно. На разработчиците ще се наложи да обмислят множество възможни сценарии на ситуации, при които решение на една задача да не предизвиква допълнителни проблеми. Вероятно в бъдещите версии екипът на Beholder ще преодолее преградите от такъв тип, но засега за ефективно използване на няколко тунера за запис по разписание на потребителите ще се налага сами да определят кой тунер ще записва и за съответното устройство да се задава собствено задание в съответния екземпляр на модула за планиране на задачи.

По време на паралелен запис с няколко тунера е важно да се помни за производителността на съответния компютър. При тестовия компютър се използва процесор Intel Core2Quad, работещ на честота 2.4 GHz. При стартиране на запис във формат AVI с разрешение 768х576 пиксела без компресия натоварването на процесора е минимално и е от порядъка на 5-6%. Ако обаче примерно се избере софтуерен кодек MPEG2 с разрешение 720х576 пиксела, натоварването при запис на два канала се увеличава до 40%. Това също трябва да се отчита при избор на количеството тунери, които се инсталират в една система.

Едно от важните направления при използване на конфигурация с много тунери е организацията за ретранслиране в мрежа. Програмата BeholdTV поддържа няколко протокола за потоково излъчване (HTTP unicast и UDP/RTP multicast). В настройките за ретранслиране в мрежа има възможности за избор на порт, максимален брой на включени клиенти и нименование на сесия, което да се изобразява в заглавието на видеопотока.

За организиране на излъчване в мрежа е достатъчно за всеки екземпляр на програмата BeholdTV да бъде зададен собствен порт. Добри резултати се постигат при използване на протокол HTTP.   Същият обезпечава възможност за гледане на видео по Wi-Fi, но при това се създава по-високо натоварване на мрежата, което в рамките на домашна локална мрежа не е толкова критичен фактор. Ако се планира да се излъчва в по-широка мрежа по-удобно е да се използва протокол UDP. В резултат на такива несложни действия и създаване на прост M3U файл, който включва препратки към всеки екземпляр на програмата се получава възможност за независимо гледане на ТВ- или радиоканал от произволен компютър в домашната мрежа.

 

Заключение

С реализацията на новата версия на софтуерното осигуряване Beholder за пореден път "вдига летвата" по отношение на качество и функционалност, по които би трябвало да се съизмерват уважаващите се производители на съвременни тунери. Добавянето на възможности за използване на няколко тунера в един компютър позволява да бъдат решавани множество задачи, които до този момент нямаха алтернатива като удобство и 100%-ово работещи решения. Сега без проблеми могат да бъдат предварително планирани записи на ТВ-програми, докато се слуша любима радиостанция, независимо да се записват до 11 канала и да се реализира пълноценно ретранслиране в мрежа. Не е за пренебрегване и фактът, че всичко това за пореден път се предоставя съвършено безплатно за всички притежатели на тунери Beholder - дори за модели, които са били закупени преди много години и по функционалност са далече от възможностите на новите серии. Въпреки това дори такива "древни" модели могат съвсем спокойно да бъдат добавени в системата и да бъдат използвани за решаване на поставени задачи по запис и ретранслиране на аналогова ТВ или радио.

 

Доп.р. Междувременно Beholder актуализира напълно и системата от плъгини, в съответствие с което същите могат да се използват пълноценно съвместно с няколко копия на програмата.

Други свързани и препоръчителни материали по темата...

Ежегодна класация «iXBT Brand  – Избор на читателите»

Номинация в категория «Производител на ТВ-тунери» на сайт ixbt.ru!

Производителят Beholder, известен на пазара с висококачествени ТВ тунери под марката BeholdTV за пореден път затвърди водещите си позициите в челната тройка. Компанията влиза в "Топ 10" още през първата година от стъпването си на пазара. През средващата година вече е в лидерската тройка, а от 2006 г. не отстъпва от почетното второ място...

«iXBT Brand» '2012: "Поради факта, че на практика на пазара за ТВ-тунери... почти нищо не се променя вече много години, през 2012 г. класация в категорията «Производител на ТВ-тунери» няма да се включва в допитването..."

logo_ihbt

 

в превод на български език и линкове към публикации в оригинал

 
Използване на информационно съдържание от сайта/препратки (цели материали или части от тях) се допуска само след съгласуване с авторите/редакцията © Beholder © Beholder Europe «Общи условия»