Начало
Портфолио
Новини Продукти Продажби Поддръжка Форум Преса За фирмата
Уважаеми посетители!
Ако желаете да популяризирате своята дейност, като разширите асортимента с висококачествените продукти на Beholder - изпратете ни анотация за вашия сайт/магазин. Информация за нашите партньори ще се актуализира в раздел «ПРОДАЖБИ»


EPG / JTV справочник - програми на ефирни и кабелни телевизии
Преводи и авторски материали: Обзори и тестове на Android РС таблети Behold BeTAB

б.ред. В тази страница са обединени преводи на материали, в които са публикувани тестовe и/или обзори на РС таблети Behold BeTAB, които имат пряко отношение към търсено съотношение качество/цена. От оригиналните публикации са прескочени някои абзаци, за да не се претрупват преводите с повтарящи се данни - основно технически характеристики и специфицирани възможности, които могат да бъдат намерени в отделните описания за всеки модел, които се намират в раздел "Продукти"). Освен това, в помощ на потребителите сме изготвили сравнителна таблица, в която лесно се виждат разликите между различните модели. Таблицата е публикувана в тази страница.

При необходимост не се притеснявайте да потърсите допълнителна информация по най-удобен за Вас начин от посочените възможности за контакти в раздел «Продажби»


Страницата е базирана на превод от следните основни публикации:

  • "Behold BeTAB 1041: "Двуядрен процесор + IPS екран + Android 4" - статия в сайт Reviews.ru
  • "Behold BeTAB 1001: "Първи Android таблет, който не е срамно да се сравнява с iPad" - статия в сайт Reviews.ru
  • "Behold BeTAB 7071: Тест на Android РС таблет Behold BeTAB7071 - статия в сайт Reviews.ru
  • "Behold BeTAB 7071: Тест на Android таблет от производителя на ТВ-тунери " - обзор на сайт HardwarePortal.ru
  • Връзки към още материали могат да бъдат намерени тук.

Обзор на таблет Behold BeTAB 1041: Двуядрен процесор + IPS екран + Android 4

По материали на | DVB-T | 21.08.2012 |
Редактиран и допълнен превод: ©Ч. Делчев | 21.08.2012 |

Доскоро беше новост да се тестват първите по-евтини таблети, оборудвани с IPS екран, но в днешни дни това вече не е достатъчно. С развитието на програмното осигуряване и набиращите популярност 3D-игри, необходимостта от  високопроизводителни процесори става все по-очевидна. В този смисъл появата на новият Android таблет Behold BeTAB 1041 е съвсем своеременна.

Отличителна особеност на новия таблет е  съчетанието на шикозен IPS екран с диагонал 9.7” и двуядрен процесор Rockchip RK3066, който се характеризира с висока производителност и понижено енергопотребление, което е особено важно за съвременните мобилни устройства. Безусловно, това не е единственото, с което заинтригува вниманието новият таблет, така че – подред:  


Първо запознаване с Behold BeTAB 1041...

 

Неслучайно често се обръща внимание на транспортната опаковка, в която се доставя една или друга „джаджа”. Обикновено първото желание е новата придобивка да бъде извадена колкото се може по-бързо, но понякога не може да не се обърне внимание на кутията. Опаковката на Behold BeTAB прави силно впечатление с вниманието, с което производителят се отнася към безопасността при транспортиране, като устройството е защитено от всички страни със специален материал за омекотяване на вибрации и леки удари.

Комплектовката на  таблета включва всичко, което може да потрябва по време на работа с устройството, включително защитен калъф с твърда обложка (това е много важно особено за таблети с голям формат), зарядно устройство и два USB кабела, предназначени за включване на външна памет, клавиатура, мишка, джойстик или 3G модем, както и за включване към компютър. В комплекта няма слушалки, което не е проблем - на потребителите не се натрапва да плащат за нещо, което може да не допада за всеки вкус. В този смисъл е по-добре да се подберат индивидуално най-удобни и качествени слушалки.

Калъфът е от изкуствена кожа и се отличава с високо качество на обшивката, за което свидетелстват не само равните шевове, но  и точно центрираните  отвори за камери, бутони и букси по корпуса на таблета. Калъфът е от четири сегмента, благодарение на което може да бъде сгънат и да се превърне в удобна поставка за вертикално или хоризонтално позициониране на таблета, а магнитните ключалки надеждно фиксират защитния калъф в затворено състояние.

По размери (245*191*11 мм.) и тегло (650 гр.) таблетът не се различава от BeTAB 1001, и много прилича на класически  iPad. Заоблените краища създават визуално усещане за много тънко и леко устройство.  

За разлика от BeTAB 1001, при който задния панел и страничните стени са от цял алуминиев блок в черен цвят, в новия таблет алуминиев е останал само задният капак, а страничните кантове са от здрава пластмаса.
Лицевата страна на таблета е гланцово сензорно стъкло, под което са IPS-екранът и фронтална камера с разделителна способност 2 МРх.
Екранът е добре познат от Behold BeTAB 1001 – аналогичен се използва при iPad-1 и -2. Разделителната способност е 1024х768 пиксела и осигурява отлично цветопредаване и големи зрителни ъгли.

Сензорният панел е изпълнен по капацитивна технология и поддържа „мултитъч”-жестове с едновременно определяне на до десет докосвания.

Втората камера с разрешение 2 МРх се намира на задната страна на корпуса и също е разположена много удобно за фото- и видео заснемане както при портретна, така и в албумна ориентация на таблета.

Основните портове и куплунги са разположени на дясната страна на корпуса. Освен букса за включване на външен източник на захранване има два USB порта. Единият се използва за включване към компютър, вторият – за включване на външна памет, 3G модем, клавиатура, мишка или джойстик. На същата страна са разположени слот за карти памет тип MicroSD, вграден микрофон и говорител. Качеството на говорителя е нелошо, но изглежда недостатъчно силен.

Новост спрямо модел 1001 е miniHDMI изход, благодарение на който таблетът може да бъде включен към голямоформатен телевизор или монитор и да се използва като пълноценен компютър за достъп до интернет, четене на книги, работа с документи или игри, както и за съвременен медиаплейър с поддръжка на HD видео, интернет-телевизия, on-line радио и т.н.
В края на обзора на конструктивните особености на Behold BeTAB 1041 трябва да се отбележи, че независимо от относително големите размери, таблетът се държи в ръце много комфортно. В този смисъл важно обстоятелство тънкият корпус, относително ниско тегло и функционално разположение на бутоните.


Хардуер на Behold BeTAB 1041


Хардуерната постройка на новия таблет е значително разширена. В основата на Behold BeTAB 1041 лежи процесор Rockchip RK3066. Това е един от най-мощните двуядрени процесори за мобилни устройства. Построен е на базата на архитектурата на Cortex A9, всяко ядро работи на честота 1.6 GHz. Освен това процесорът е снабден с графично ядро Mali-400 MP с поддръжка на четири шейдерни конвейера, позволяващи паралелно разпределяне на задачите, което оказва положително влияние на производителността при 3D игри.

По заявеното от производителя, процесорът е способен да декодира H.264, MVC и VP8 видео в разрешение 1080p със скорост 60 кадъра в секунда. Също така е позволено кодиране на видео със скорост до 50 кадъра в секунда.
Процесорът спокойно поддържа 2D графика и пълноценно 3D видео, включително интерфейс HDMI 1.4a. Не може точно да се каже какъв именно порт се използва в Behold BeTAB 1041, но засега производителят не е заявил открито поддръжка на 3D видео таблета.
За охлаждане на толкова мощен процесор се използва неголяма стоманена пластина, каквато има и при предишния модел. Логично е да се предполага, че новият таблет ще се нагрява значително по-силно от предшественика, но ситуацията не е по-различна - таблетът остава хладен дори когато са пуснати сложни тестове, които задействат всички ресурси на процесора. До процесора са разположени четири чипа оперативна памет DDR3 с общ обем 1 GB и чип Flash памет с обем 16 GB. Възможно е разширяване на Flash-паметта с допълнителна карта памет с обем до 32 GB.
Комуникационните възможности на таблета не са ограничени до поддръжка на интерфейси USB2.0 и Wi-Fi 802.11n, които обезпечават скорост на обмен  до 150 Mbits – в новата версия на таблета е добавена поддръжка на Bluetooth 2.1 EDR. В този модел такъв няма вграден 3G модем. От една страна, това е недостатък за потребители, които използват таблета не само на места, където има възможност за включване към Wi-Fi мрежи, но и навън, където без 3G няма пълноценен достъп. От друга страна в днешни дни проблеми с мобилна връзка към интернет се решава много просто. Първо, може да се  използва мобилен телефон като външен модем, който да се включи към таблета по Bluetooth. Второ, може да се използва смартфон с функция 3G Wi-Fi рутер. Трета възможност е да се включи на практика произволен съвместим 3G/G USB модем към USB порт на таблета.


Като всяко съвременно устройство, Behold BeTAB 1041 е оборудван с вграден G-сензор, който осигурява автоматично обръщане на екрана и за управление на игри и други приложения.

Последното, на което трябва да се обърне внимание е Li-Pol батерия с капацитет 8000 mAh. Точно такава се използва в модел 1001 и демонстрира много високо време за автономна работа - около седем и половина часа в режим на непресъснато възпроизвеждане на FullHD видео във формат MKV. Какви резултати показва Behold BeTAB 1041 с неговия по-производителен процесор се разглежда по-нататък. Преди това – накратко за особеностите на програмното осигуряване и реалните възможности на новия таблета:


Реални възможности на Behold BeTAB 1041…


Behold BeTAB 1041 работи под управлението на Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. В тази версия е подобрена производителността на камерите, поправени са някои грешки, реализирана е по-плавно обръщане на екрана и е подобрена общата стабилност на таблета.

Базовият набор от приложения не е голям, но напълно съответства на базовата инсталация на Ice Cream Sandwich, в която влиза браузър, пощенски клиент, видеоплейър, естествено с поддръжка на хардуерно декодиране, аудиоплейър,  google карти, приложение за видеомонтаж, камера, галерия, диктофон, браузър за електронни книги, файлов браузър и други. За инсталиране на допълнителни приложения може да се използва Play Market или алтернативен инсталатор за APK пакети.

По време на тестване на реалните възможности на новия таблет беше инсталиран набор от допълнителни приложения, които често се използват в ежедневието. Сред тях са Skype, Facebook, клиент IVI, някои допълнителни видеоплейъри, приложения за слушани на интернет-радио TuneIn и MOSKVA/PITER FM, клиент за KARTINA.TV – KartinaDroid, FBReader, сервис Яндекс с Навигатор, както и няколко популярни игри.

За да се почувства преимуществото на многоядрения процесор не е необходимо да се прибягва към специални тестове. Достатъчно е просто да се включи таблетът и да се пуснат ежедневно ползваните приложения. Но преимуществата на многоядрената платформа най-осезаемо се усеща при ресурсоемки приложения, например в 3D игри. Тестваха се три игри (Asfalt 7, FIFA 2012 и GTA 3).

Състезанието Asfalt 7 позволява в най-пълна степен да се разкрие потенциалът на използваната платформа. Играта е с шикозна графика и динамика. Да се играе е наистина удоволствие, особено на голям екран.

При FIFA 2012 няма никакви проблеми. Даже при задаване на максимално разрешение нищо не бави, но при GTA 3 нещата се оказаха не толкова прости. 

Някои потребители споделят за сполучливо пускане на GTA 3 на едноядрени платформи. Възможно е действително да са я пуснали, но да играят едва ли са успели. Джри мощният двуядрен процесор с мощна графика се оказаха недостатъчни. Налага се да се понижава разрешението и да се изключват някои визуални опции. Въпреки това трябва да се признае, че това е безспорен прогрес за таблет от този клас.

За тези, които вярват повече на цифри, а не на субективни впечатления от скоростта на работа на едни или други приложения са резултатите от теста GLBenchmark 2.1.5. За сравнение са приведени данни за таблети Behold BeTAB 1001 и BeTAB 1041.

Не е трудно да се забележи, че използването на две ядра на CPU и по-мощния GPU позволило значително увеличава производителността в 3D приложения.
Обратно към особеностите при работата на приложенията от споменатия набор.
Skype: От личен опит някои Android таблети не могат коректно да използват камера за провеждане на видеоконференции, което може да се проявява например във вид на червени линии в кадър или пълна липса на видеовръзка. В Behold BeTAB 1041 такива проблеми не се наблюдават. Потребителите могат свободно да използват фронталната или задна камера.
При гледане на видео няма забележки. Всички инсталирани плейъри поддържат апаратно декодиране, така че проблеми с гледане на филми с високо качество не възникват.

Между другото, стандартно инсталираният плейър притежава доста добри възможности. Освен висока производителност, същият позволява декодиране на FullHD видео във формати MOV, WMV9, MKV, MP4, AVI, MPG, M2V, VOB, DAT, RM/RMVB, 3GP, H.264, VC-1, MPEG1/2/4, XviD, DivX и др.
В днешни дни, когато става дума за гледане на видео е актуален въпросът за мрежови възможности. В този смисъл Behold BeTAB 1041 се оказа по-добър от предшественика и позволява пускане на мрежово HD видео, но при използване  на приложението “ES manager” за достъп до мрежови ресурси и плейър MX Player Pro в процеса на възпроизвеждане периодично възникват паузи. При възпроизвеждане на обикновени AVI подобни проблеми не възникват.  
Все по-често се използват online „киносалони”, например как IVI.RU. Този начин изглежда по-правилен и удобен – не се изисква време за търсене и сваляне на филми, не се заема място за съхранение на файлове и не е нужно да се подбира медиаплейър.  

При слушане на интернет-радио няма проблеми– и двете тествани приложения (TuneIn и MOSKVA/PITER FM) работят коректно, но при гледане на интернет-телевизия възникнаха някои промени.

Използваното за сравнение в предишни обзори приложение KTV за достъп до Kartina.tv повече не е достъпно, поради което се наложи да се свиква с приложенето KartinaDroid. Като цяло приложението е написано добре, работи доволно бързо и позволява достъп до 14-дневен архив.

Потребителите могат да подберат плейър, който да се използва за възпроизвеждане на телевизионни програми. В случая е тестван вграденият плейър, за който беше предложено да се инсталира Vitamino Plugin ARMv7+NEON, благодарение на което се появи възможност за хардуерно декодиране на видеопотоци. При възпроизвеждане на канали с SD качество не възникват никакви въпроси, но HD канали се възпроизвеждат със забележимо затормозяване, което донякъде не е добре. Очевидно програмистите има над какво да поработят - технически Behold BeTAB 1041 е напълно готов за възпроизвеждане на потоково HD видео.

   

Четене на Е-книги е една из най-ползваните функции при съвременните таблети. В случая използването на голям екран е много удобно не само за четене на художествена литература, но и  при работа с учебници, ръководства, справочници, включващи големи таблици, графики, диаграми и илюстрации.

Към финала на прегледа на реалните възможности на Behold BeTAB 1041 е уместно да се спомене за времето на автономна работа. Предишният модел Behold BeTAB 1001 стана в определен смисъл рекордьор по време на работа с едно зареждане на акумулатора. В режим на непрекъснато възпроизвеждане на HD видео от карта с памет, таблетът проработи седем и половина часа. Това стана възможно благодарение на използваната батерия с повишен капацитет (8000mAh). Новият таблет е оборудван със същата батерия, и както показват първите експерименти позволява възпроизвеждане на HD видео в течение на 7 часа и 45 минути, което може да се счита като нов рекорд за Android-устройства.
По отношение на автономната работа е интересен още един показател, а именно общо време на работа при типично използване на таблета в течение на 2-4 часа  дневно. Получените резултати приятно изненадват - в този режим Behold BeTAB 1041 работи над две денонощия без дозареждане.


Заключение


Behold BeTAB 1041 е много своевременен и актуален таблет. Това е един от първите таблети, в който отличен IPS екран с диагонал 9.7” се съчетава с мощен процесор, което го прави много интересен за всички, които планират активно да използват таблета за 3D игри. Освен висока производителност и супер екран, новият таблет привлича с голям обем вградена Flash памет и поддръжка на Bluetooth, благодарение на които се появи възможност да се включват външна Bluetooth клавиатура, джойстик, слушалки или мобилен телефон като външен 3G модем. Отделно внимание заслужават удобният дизайн и отлична окомплектовка, кояго включва качествен калъф и, разбира се, рекордно време за автономна работа
Ако се търсят недостатъци при новия таблета, това е може би само сравнително тихият високоговорител. По отношение на липсата на вграден 3G-модем, това едва ли е недостатък. Първо, това е опция, която не заложена от производителя в този модел, и второ, това позволява значителна икономия на пари и дава на потребителите пълна свобода при избор на най-удобен начин за организиране на мобилен достъп до интернет. Това може да бъде банален 3G-модем или мобилен 3G Wi-Fi рутер.
Последният въпрос е цената. Съгласно данни на Яндекс.Маркет, към датата на този обзор таблетът може да се купи за малко над $ 300 (10000 рубли). Такава цена изглежда напълно разумна, особено на фона на някои модели едноядрени таблети с 7” IPS екран, които струват около $ 200~250 (7000-8000 рубли).
Все пак, ако ценовият фактор има водеща роля, а 3D игри не са основен приоритет и таблетът се използва основно за достъп до интернет, работа с документи, Skype и четене на книги, за препоръчване е да се обърне внимание на предишния модел - Behold BeTAB 1001. Независимо от по-ниската производителност този таблет  остава много популярен и търсен. Неговите възможности са напълно достатъчни за решение на болшинството ежедневни задачи. По-подробно за Behold BeTAB 1001 може да се прочете тук, (в оригинал, превод на български език – по-долу). Публикуван е и  видеообзор.


"Behold BeTAB 1001: Първи Android таблет, който може да се сравнява с iPad"

Б.ред. Забележки към българската редакция:
* В оригиналния материал цените към датата на публикацията са посочени в рубли. За сравнение с цените на българския пазар същите са приведени в щатски долари по курс към 10.05.2012 г. (~около 30 руб/1$).
** В оригиналната статия става въпрос за състоянието на предлагането и търсенето на руския пазар при съответна за страната покупателна способност. Целта на този материал е запознаване с продукта, без да се коментира ситуацията на многомилионния руски пазар или сравнение с условията в Европейска България :)

По материали на | DVB-T | 09.05.2012 |
Редактиран и допълнен превод: ©Ч. Делчев | 11.05.2012 |

 

През миналата година при тестване на доста бюджетни таблети на базата на Android в определен момент се стигна до мисълта, че ако се търси по-евтин таблет, няма смисъл да се мечтае за добър екран, стилен дизайн и разбира се - последна версия Android. С течение на времето се свиква с тази ситуация и решението, че ако се желае таблет с добър IPS екран, трябва да се спестява за Samsung или iPad. Друг избор нямаше.

Представете си изненадата, когато в началото на април се получи за тестване новият 9.7" таблет Behold BeTAB 1001, който е способен коренно да измени ситуацията на пазара – таблетът предлага това, което само допреди месец беше достъпно само при много скъпите модели.

В този таблет има всичко, за което може да се мечтае, включително отличен IPS екран с 10-точков мултитъч- точно такъв като в iPad/iPad2, мощен процесор с високопроизводителен графичен ускорител, 16 GB памет, пълна поддръжка на разнообразни интерфейси, включително Wi-Fi 802.11n, акумулатор с голям капацитет, и разбира се - Android 4. При това Behold BeTAB 1001 (към датата на публикацията) може да бъде закупен за под 10000 рубли (б.р.~$ 330).

Приблизително толкова за момента струва Viewsonic ViewPad 10e, който има подобен екран, но доста по-скромни възможности и работи под управлението на Android 2.3. Що се отнася до таблетите на ASUS, Samsung, Acer и Lenovo, всички те имат малко по-голям екран 10.1" и малко по-голяма разделителна способност, така че сравнение с тях би било не съвсем коректно. Въпреки това има един съществен факт - ASUS Transformer Pad 300 с Android 4, Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500 или P7510 c Android 3.1 и други модели са до два пъти по-скъпи, при това далеч не всички могат да се похвалят с толкова богати възможности, които има Behold BeTAB 1001. Може би такова заключение изглежда доста смело, но действително не е за вярване, че бюджетен таблет може да конкурира скъпите модели. Достатъчно да се изпробва и… не остават повече въпроси...

 

Първо запознаване с Behold BeTAB 1001...


Behold BeTAB 1001 се предлага в стилна кутия, която изглежда необичайно голяма, но това не е случайно. В комплектаосвен самия таблет са приложени зарядно устройство, USB кабел за включване към компютър, USB преходник за включване на външни устройства и кожен калъф. Това се отбелязва поради факта, че често за таблети с гръмки имена се налага да се плаща допълнително и то не малко за най-прост предпазен калъф.

 

 

 

Външно Behold BeTAB 1001 прилича на доста модели бюджетни таблети с малък диагонал. Корпусът е от матов черен алуминий и е достатъчно тънък (10 мм.), но поради скосените страни изглежда още по-тънък (6 мм.). Лицевият панел има равно гланцово покритие без ръбове и изглежда точно като iPad. Таблетът тежи 673 грама, което изглежда  нормално  за таблет с диагонал на екрана 9.7". Таблетът е по-лек от първия iPad (680 гр.) и малко по-тежък от iPad2 (601 гр.).

 

 

 

Разположението на функционалните бутони е по-различно от „класическото” при болшинството таблети, но не може да се каже, че това е неудобно. Напротив, в някои случаи става по-удобно, но все пак се налага да се свикне. Особено за тези, които за пръв път използват таблет с Android 4. Работата е в това, че няма бутон «HOME», който обикновено се използва за бърз преход към главното меню. Вместо него в Android 4 се използват три иконки в долния ляв ъгъл на екрана. Тези иконки в пълен или скрит вид са винаги на екрана, независимо от типа на пуснато приложение. На корпуса остава само бутон «MENU», който се използва за отваряне на контекстно-зависимо меню на активно приложение и "люлка" за регулиране на сила на звук, разположена на горната страна на корпуса. Има и бутон «BACK» за връщане към предишен екран, който е на дясната страна. Оставянето на този бутон изглежда много разумно решение. Освен бутона «BACK» на дясната страна има слот за карта памет тип MicroSD/SDHC, вграден микрофон, два USB порта (един за включване към компютър, втори за включване на външни устройства), куплунг за включване на външно захранване и вграден високоговорител. На противоположната страна е разположен бутон за включване на стандартен 3.5 мм. жак за  жична гарнитура. Бутонът за включване отговаря не само за включване и изключване на устройството, но и за привеждане в състояние на "заспиване", както и за reset на устройството.

 

 

 

Трябва да се отбележи, че в Behold BeTAB 1001 са инсталирани две камери: тилна и фронтална. Обикновено се слагат добри камери на тилната страна, докато на лицевата страна се използват по-прости камери. Behold BeTAB 1001 има две еднакво качествени камери с разрешение 2 МРх.

 

 

Коженият калъф от комплекта има достатъчно твърда основа, която надеждно защитава таблета от случайни удари и падания. Заключалката се състои от четири сегмента, позволяващи сгъване като удобна поставка за вертикално или хоризонтално разположение на таблета.

 

 

 

Хардуерна част…


В основата на Behold BeTAB 1001 лежи един от трите най-добри процесори Rockchip RK2918 Cortex A8, който работи на честота  1.2 GHz. Има 512 КВ кеш памет от второ ниво, поддържа бърза памет DDR3, има мощен графичен ускорител GC800, работещ на честота 600 МНz, обезпечава най-добра производителност в 3D приложения и поддържа хардуерно декодиране на видео във формат Full HD (1080p) в кодеци H.264, VP8, RV, WMV, AVS, H.263, MPEG4 и др.. Освен това има хардуерна поддръжка на Adobe Flash Player 10.1.

 

 

 

До процесора са разположени четири чипа DDR3 памет с общ обем 1 GB. Обикновено на този параметър се обръща малко внимание. По-често се говори за обема Flash памет за съхраняване на данни, но в днешно време именно обемът на оперативната памет започва да играе значима роля. Работата е в това, че при Android 4 колкото повече памет има, толкова по-производителен е таблетът, в това число и в режим на много задачи. Поради това болшинството по-стари модели таблети с 512 МВ оперативна памет, на които се товари Android 4 винаги ще са „губещи” по отношение на производителност от модели с 1 GB памет.
За охлаждане на процесора и модулите памет се използва малка метална пластина (на снимката е свалена). По принцип би могло да се мине и без нея, но в този случай могат да се появят симптоми на нестабилна работа в някои ресурсоемки приложения.
Обемът на Flash памет в Behold BeTAB 1001 е 16 GB. Това изглежда оптимален обем за потребителски данни, фотографии, музика и филми. При желание винаги може да бъде разширен с външна карта памет до 32 GB.
Поддръжката на комуникационни възможности е ограничена до интерфейси USB2.0 и Wi-Fi 802.11n. Няма Bluetooth, 3G и GPS. От една страна това може да се стори недостатък, но от друга страна може да се разглежда като възможност за икономи от функции, които не са жизнено необходими на много потребители. Все пак, ако е нужна мобилна  интернет-връзка, може да се използва съвместим 3G Wi-Fi рутер или мобилен телефон. Така се  реализира и поддръжка на 3G навигация. Разбира се, има вграден G-сензор за автоматично обръщане на екрана и за управление на някои игри.


Реални възможности…


Преди всичко трябва да се обърне внимание на новия IPS екран, който може да се охарактеризира с една дума - шикозен. Екранът е с разрешение 1024х768 пиксела и се отличава с голям ъгъл на видимост във всички равнини, висок контраст и цветопредаване, с което не могат да се похвалят таблетите от предишните поколения – използваните в тях екрани по технология TN имат малък ъгъл на наклон по вертикал, което налага да се държат под определен ъгъл, иначе започва да се проявява неприятен ефект на инверсия на цветовете.
Някои производители се „изхитряваха” и за по-комфортно възприятие обръщаха матрицата. Това позволяваше частично да се реши проблемът с малък ъгъл на видимост при гледане отдолу, но в този случай възниква проблем с ъгъл на видимост отгоре.
С новия IPS екран може да се забрави за проблеми с малък ъгъл на видимост, нисък контраст и слабо цветопредаване. Сега таблетът може да се държи както е най-удобно. При това изображението е еднакво качествено под всякакъв ъгъл. Екранът е много качествен и много прилича на iPad – на практика екраните са идентични, включително сензорния панел, който при Behold BeTAB 1001 поддържа 10-точков мултитъч. Рано е да се прецени какви са преимуществата на новия сензорен панел, но управлението на някои приложения е забележимо по-просто и интуитивно.
Една от ключовите особености на Behold BeTAB 1001 е работата под управлението на Android 4. Предишните версии на Android не оставяха твърде позитивни емоции. Понякога беше трудно да се използват нормално нужни приложения. В много таблети нямаше даже Android Market и се налагаше доста приложения да се инсталират чрез разнообразни измислени способи. Дори при поддръжка на Android Market често възникваха проблеми със съвместимост на приложения. Като цяло - имаше повече проблеми, отколкото удоволствие от процеса на използване.

 

 

 

Преходът към новата версия на операционната система коренно променя отношението към  Android базираните таблети. Все по-често дори поклонниците на iOS признават, че новата версия Android е чувствително по-удобна и функционална.
Новият потребителски интерфейс позволява на интуитивно управление и бързо превключване между приложенията. Реализирани са много нови инструменти, например сега входният прозорец включва не само функция за разблокиране на устройството, но и бърз преход в режим на камера.

 

 

 

 

На шестте desktop-a могат традиционно да се поместят иконки на програми и файлове, както и widget’s. Появи сe възможност за обединяване на иконки на програми в групи, например, в група „игри”, както е показано на следващия screenshot.

 

 

 

Трите пиктограми в левия долен ъгъл се изобразяват на екрана в явен вид или като едва забележими точки в случай, че някое приложение работи в пълноекранен режим, например при гледане на видео. Тези пиктограми отговарят за връщане на предишно ниво на меню или преход към предходен екран, бърз преход към главния екран, както и за достъп до списъка с активни приложения, откъдето може бързо да се премине в нужна програма или да се затворят ненужни такива.

 

 

 

 

При желание винаги може да се използва алтернативен launcher, например Яндекс.Shell, който има не само удобен 3D интерфейс, отлично работещ в Behold BeTAB 1001, но и отличен набор от различни widgets, позволяващи да се получава информация за новини, времето, задръствания и пр.

 

 

 

 

Особено радва нативната поддръжка на Play Market (бившият Android Market). Сега за броени минути могат да се инсталират нужни приложения. При това няма никакви въпроси относно това, дали едно или друго приложение не е съвместимо с платформата на Behold BeTAB 1001.

 

 

За достъп до списъка с инсталирани приложения и widget’s се използва пиктограма в десния горен ъгъл. За удобство разработчиците са добавили линк за бърз преход към Play Market.

 

 

 

Няколко думи за конкретни приложения (сравнение с често използвани приложения).


Вграден browser. Новата версия на вградения browser радва с красив дизайн с удобен интерфейс и поддръжка на традиционни жестове. Поддържа се Flash и други съвременни технологии. Производителността е на висота - процесорът Rockchip RK2918 подхожда идеално за интернет приложения.

 

 

 

Поща. Често се използва оригиналният клиент GMAIL, в който няма нищо  особено - просто е много удобен, красив и бърз.

 

 

 

Skype. Независимо от предупреждението, че този модел не е сертифициран за Skype, за видеоконференции могат да се използват пълноценно и двете камери. Изображението разбира се не е с идеално качество, но това е пренебрежимо за целите на Skype-връзка.

 

 

 

Игри. Тествани са три игри - «Cut the Rope», «Крокодильчик Свомпи» и «Angry Birds Space».

 

 

 

 

Динамиката на игрите, оцветеност и геймплей са на висота. Особено приятно се  усеща преимуществото на 10-точковиа мултитъч на новия екран. Освен традиционните игри е изпробвано приложение за управление на квадрокоптер «Ar.Drone».

 

 

Гледане на видео. Може да се използва вграденият плейър, който има добра производителност и отлично се справя с FullHD видео във формати MOV, WMV9, MKV, MP4, AVI, MPG, M2V, VOB, DAT, RM/RMVB, 3GP, H.264, VC-1, MPEG1/2/4, XviD, DivX и др.

 

 

 

При желание за разширяване на възможностите могат да се пробват разнообразни плейъри, в т.ч. и с поддръжка на потоково видео, например MX Player.
По време на тестовете таблетът отлично се справя с възпроизвеждане на видео от локален носител (вътрешна памет, MicroSD  карти, флашки или външен диск), но при работа в мрежа добре се възпроизвежда само видео в стандартно разрешение, например DVDRip'ове.
Поддръжка на online-филмотеки - при тестване с клиент IVI.RU не са забелязани никакви проблеми.

 

 

 

 

Интернет-радио. Тествани са програми TuneIn Radio и Moskva.FM, които са удобни за използване, освен това TuneIn Radio предоставя достъп до обширна библиотека на чуждестранни жанрови станции и позволява запис от ефир.

 

 

 

Програмата MOSKVA.FM представлява клиент за достъп до web-сервис.  Възможностите на този клиент са по-ограничени в сравнение с web-версията, като  позволява само прослушване на станции. За пълна функционалност може да се инсталира мобилна или пълна версия на сайта.

 

 

 

Тестването с клиент  MOSKVA.FM позволи да бъде видян още един нов инструмент на версията Android 4. Сега таблетът може коректно да работи с приложения, интерфейсът на които е бил писан под други разрешения и формати – такива могат да бъдат разтегнати на цял екран, да се мащабират по размерите на екрана или да се остави стандартен размер на екрана.  
Интернет-телевизия и видеопоток по заявка. За таблет с толкова голям екран е тестван сервис KARTINA.TV. За поддръжка се използва клиент KTV2, който работи съвместно с произволен потоков плейър.

 

 

 

 

 

Клиент KTV2 поддържа пълна функционалност на този сервиса, включително достъп до виртуално кино и 14-дневен архив на ТВ канали.
Навигация. За навигационна система е използван новият сервис Яндекс.Навигатор, който има ред преимущества в сравнение с други навигационни програми. На първо място е безплатен. Второ, има много удобен и интуитивно разбираем интерфейс. Трето, има мощен инструментариум за прокарване на маршрути, в това число с отчитане на „тапи”. Сервисът не само ще подбере оптимален маршрут, но и ще покаже най-трудните места по маршрута.

 

 

 

Работа с документи. За работа с текстове, електронни таблици, презентации и други типове документи се препоръчва да се обърне внимание на новия сервис Google Drive, който сега включва сервис Google Docs.

 

 

 

Отчасти този материал е написан на Behold BeTAB 1001 при използване на този сервис. За разлика от класическата версия Google Docs, Google Drive поддържа работа с локални документи и бърза синхронизация на такива.

 

 

 

 

Четене на книги. Функцията работи дори на много слаби таблети, а Behold BeTAB 1001 има свои преимущества: голям екран с отличен ъглов обзор, контраст и наситеност. За четен на електронни книги може да се използва вграденото приложение или други такива, като клиент за сервис Litres.ru или класически FBReader с интегриран клиент за сервис Litres.ru.
Особеност при работата на клиента за сервис Litres.ru е работа с online библиотека с възможности за бързи покупки и свободен достъп до по-рано купени книги, при което не е нужно предварително да се свалят книги – сега може да се получи достъп до своята библиотека във всеки момент.

 

 

 

Клиентът позволява да се избира дневен или нощен режим за четене, да се променя размерът на шрифт, да се отварят заглавия на книги, да се слагат отметки и цитати.

 

 

 

Приложението FBReader не се нуждае особено от представяне. Същото е  интересно в случаите, когато се използвате различни източници на книги и се пазят локално в паметта на таблета.
Полезни приложения. В списъка с полезни приложения влиза практически пълен набор сервиси Яндекс, включително: «Време», «Задръстване», «Такси», «Метро»,  «Маркет», «Пари» и др.

 

 

 

 

Последният въпрос е времето за автономна работа. Behold BeTAB 1001 има два акумулатора - сумарно 8000mAh. Това е малко повече от iPad/iPad2 и два~два и половина пъти в повече от болшинството Android таблети на пазара, което забележимо увеличава времето за автономна работа на таблета. Така например при тестването за възпроизвеждане на видео с резолюция 1080p (MKV, 25Mbits), таблетът непрекъснато работи в продължение на 7 часа и 35 минути. Това е нов рекорд дори в сравнение с iPad/iPad2, които между другото не могат да възпроизвеждат видео с такава резолюция.  


Заключение


Този обзор непредвидено се превърна в обективно сравнение с iPad. Доскоро такова сравнение с бюджетни серии таблети беше немислимо, но сега е факт. При това на фона на iPad новият Behold BeTAB 1001 изглежда съвсем добре:
Например корпусът не само прилича на първия iPad, но и има сходни размери и по-малко тегло. Ако алуминиевият корпус на Behold BeTAB 1001 не беше черен, на практика нямаше да се различава много от iPad.
Екранът на Behold BeTAB 1001 е още една гордост. Размерите са като при iPad, има широки ъгли на видимост във всички равнини, отлична наситеност и контраст. Освен това, сензорният панел с 10-точков мултитъч обезпечава също такава висока чувствителност като екранът на iPad.
По комуникационни възможности Behold BeTAB 1001, както и таблетите от предходното поколение имат ред преимущества пред iPad. Освен възможностите за включване на карти памет се поддържат възможности за включване на флашка или външен диск. Освен това Behold BeTAB 1001 поддържа включване на безжична клавиатура и мишка, има бърз Wi-Fi 802.11n, работещ със скорости до 150 Mbits.
Хардуерната архитектура на Behold BeTAB 1001 е една от най-добрите. За отбелязване са не само бързият процесор с високопроизводителен графичен ускорител и голям обем Flash памет, но и 1 GB оперативна памет, благодарение на  което се обезпечава отлична работа на Android 4.
Времето за автономна работа е отделен голям плюс. Почти осем часа за непрекъснато възпроизвеждане на с висока резолюция не може да остави равнодушни дори тези, които досега се отнасяха скептично към бюджетни таблети на базата на Android.
Последното разбира се е най-новата версия Android 4, която е станала не само по-красива, удобна и функционална в сравнение с предишните версии от Google. Сега  с Android се работи много по-приятно. Ако се прибави нормалната работа на всички необходими приложения и поддръжка на съвременни “clouds” сервиси,  възниква резонният въпрос: необходим ли е iPad, който струва минимум два~два и половина пъти по-скъпо?
Ако се сравнява Behold BeTAB 1001 с таблети на  Samsung, ASUS, ACER, Sony и Viewsonic, сега такива изобщо не могат да бъдат разглеждани като разумен избор.
В днешно време сравнение с известни таблети вече не е толкова интересно. Много модели таблети с гръмки имена отстъпват на т.н. бюджетни модели не само от гледна точка на цена, но и по възможности и производителност. По-справедливо би било да се сравняват "бюджетни" таблети, в сегмента на които Behold BeTAB 1001 е един от първите.
Ако се говори за недостатъци на модела, като лични предпочитания става въпрос само за неудобно разположение на фронталната камера и липса на HDMI изход. По отношение невъзможност за възпроизвеждане на видео с FullHD качество по мрежа, това се отнася не само за разглеждания модел, а за всички таблети на базата на Android, които са построени на такава платформа.

 

 Тест на Android РС таблет Behold BeTAB7071

По материали на DVB-T | 09.02.2012 |
Редактиран и допълнен превод: ©Ч. Делчев | 09.02.2012 |

 

При поглед върху съвременния пазар на базирани на Android РС таблети се наблюдава доста любопитно явление - не е ясно към кои потребители са ориентирани най-евтините модели. В болшинството случаи такива са толкова „орязани”, че могат да бъдат използвани почти само за четене на електронни книги (bookreader), при това на относително недобри екрани. Скъпите модели в ценовата ниша от около US$ 500* (15000 рубли*) са много добри както от гледна точка на дизайн, така и като качество на екран и производителност. Реален интерес за масовия потребител** обаче представляват модели в средния ценови диапазон от US$ 230~330* (7000 до 10000 рубли*). Именно в този клас може да се постигне компромис между цени и възможности, каквито  не са достъпни нито за евтините, нито за скъпите таблети.

В този обзор се представя новият Android таблет на компанията Beholder - Behold BeTAB 7071, който благодарение на отлична производителност и разширен набор от възможности попада сред най-добрите таблети в средната ценова категория. За какво става въпрос:

Може да се каже, че компанията Beholder, която е лидер на пазара на ТВ- тунери се появява като нов „играч” на пазара на Android-устройства. До излизането на таблета Behold BeTAB компанията представи само един продукт на базата на Android, – HD медиаплейър Behold MP Ventus, за който е разказано по-рано. Независимо от това, че използваната в този продукт платформа не може да бъде наречена "ултрасъвременна", разработчиците са успели да направят достатъчно интересен продукт.
Тези, които са изпробвали подобни устройства (често наричани Android TV Box) вероятно са забелязали, че класическият интерфейс и системата за управление, които са познати от смартфони и таблети не са съвсем удобни при използване на голям екран, особено когато става дума за мултимедийни функции. Непривично е да се пускат на ТВ екран няколко приложения, с помощта на които се организират например гледане на филми от мрежата, както това се прави с лекота на обикновен компютър. По-привично e просто да се пуска режим за гледане на филми, като се избере файл от някой мрежов носител и се натисне бутон «Play». Разработчиците на  Behold MP Ventus на практика са реализирали същото и за Android-устройства! При настройка на устройството потребителят просто трябва да определи кой отдалечен ресурс (диск) трябва да бъде инсталиран в системата, след което може да се обръща към същия от произволна мултимедийна програма, все едно че това е обикновен USB диск. Между другото, за да бъде на потребителите по-привично да се работи с мултимедийно съдържание (мултимедиен контент~content) е написана проста „обвивка”, с която могат да се пускат необходими Android-приложения. Външно същата превръща устройството в много приличащо на обикновен медиаплейър, като при това то остава Android-устройство. По такъв начин притежателите на Behold MP Ventus имат под ръка най-познат мрежов медиаплейър с възможности за пускане на класически Android-приложения. Безусловно това не е всичко, с което може да се похвали Behold MP Ventus. Този обзор е предназначен именно за тези, на които е интересно какво още се крие вътре...

Защо се напомня за ТВ-тунерите и медиаплейър Ventus на Beholder? Работата е в това, че информацията за подготвения дебют на РС таблет Beholder предизвика нееднозначни емоции. От една страна на пазара има твърде много „кафяв” хардуер, който най-различни брендове-"еднодневки" се опитват да пробутват, което създава усещане, че е невъзможно да се пусне нищо по-добро. От друга страна Beholder е компания с много голям опит, която отлично разбира от какво се нуждаят потребителите, поради което таблетът, който са подготвили по презумпция трябва да бъде интересен. И така, да видим какво се е получило?


 

Първи поглед към Behold BeTAB 7071...

 

Таблетът Behold BeTAB 7071 се доставя в непривично голяма кутия от много плътен картон с магнитен клапан. Дизайнът на кутията донякъде се различава от всичко, което е използвано досега, но това не е главното. По-важно е да се погледне таблицата на задната страна на кутията, от която става ясно, че модел 7071, за който става дума в този обзор се явява един от шестте модела в серията. По своите възможности този модел стои най-високо в йерархията. Според базови възможности като процесор, обем оперативна памет, поддръжка на комуникационни интерфейси и качество на екрана, този модел много прилича на петте останали. Тук обаче е реализиран целият набор от допълнителни опции като поддръжка на 3G интернет, две камери и акумулатор с повишен капацитет. Дори само това е достатъчно, за да изпъкне Behold BeTAB на фона на многочислените Android таблети на пазара.

В кутията освен самия таблет се намира достойна комплектация, в която влизат зарядно устройство, USB кабел за включване към компютър, USB Host преходник за включване на външни носители и преходник към мiniHDMI.

Behold BeTAB 7071 има удобен калъф от изкуствена кожа. Калъфът има конструкция, която е удобна за използване на устройството както в „албумна”, така и в „книжна” ориентация. Има отвори за фронтална и задна камери, както и за осигуряване на свободен достъп до всички бутони, куплунги и слотове. За защита на екрана се използва клапан с магнитно закрепване. Клапанът се състои от няколко сегмента, примерно както в обложката Smart Cover за iPad2, но такава конструкция не допринася особено за допълнително функционално натоварване. Дори ако таблетът се сложи в триъгълна поставка няма да може да се разположи вертикално и най-вероятно ще падне.

Конструктивно Behold BeTAB 7071 много прилича на много други таблети в този клас. Когато се вземе за пръв път в ръка се усеща не само приятната гланцова пластмаса на корпуса, но и теглото на устройството. Не може да се каже, че устройството е тежко, но все пак тежeстта е осезаема.

Behold BeTAB 7071 е оборудван със 7" сензорен TFT екран с физическо разрешение 800х600 пиксела. Сензорният панел е изпълнен по капацитивна технология и поддържа мултитъч с едновременен 5-точков анализ. Обикновено в евтините таблети се използват резистивни екрани, които се характеризират с ниска чувствителност и не поддържат мултитъч. И двата фактора са от особено значение при таблетите.
Екранът не осигурява голям вертикален зрителен ъгъл, което е типично за екрани с TN матрици. Това се забелязва при „албумна” ориентация на екрана (например при гледане на филми или по време на Web-сърфинг). Отдясно и отляво екранът има нормални зрителни ъгли, което е добро от гледна точка на използване на устройството в „книжна” ориентация, например при четене на електронни книги.

 

Освен сензорния екран Behold BeTAB 7071 е оборудван с традиционен набор от бутони, включително бутон «Home», на който е разположено логото Beholder; бутон за включване на захранване; за изменение на силата на звук; за преход към контекстното меню на активни приложения и изход от приложения. Последните два бутона са разположени на дясната страна на корпуса. Пак там са разположени: вграден високоговорител, микрофон, USB порт за включване към компютър и USB Host порт за включване на външен носител, слот за карта памет тип MicroSD и куплунг за слушалки. На противоположната страна са разположени слот за SIM карта, порт MiniHDMI и куплунг за външен източник на захранване.

 

Хардуер на Behold BeTAB...

 

В основата на Behold BeTAB 7071 лежи високопроизводителният процесор Rockchip RK2918. Този процесор е базиран на архитектура ARM Cortex A8 и работи с честота 1.2 GHz, което го прави най-бързият процесор в серията. Освен високата тактова честота Rockchip RK2918 поддържа технология NEON, която позволява значително да се увеличи производителността на съвременните мултимедийни приложения и всичко, което е свързано с потоково предаване на данни, включително хардуерно (апаратно) декодиране на видео с разрешение до 1080p, Adobe Flash 10.1, кодек VP8, съвременния Google за потоково видео с HD качество и поддържа мощно 2D/3D ускорение. За потребителите това означава възможност без проблеми да се използват приложения, които досега бяха достъпни само при скъпите модели Android таблети.

Behold BeTAB 7071 разполага с 512 MB RAM и 8 GB Flash памет за съхраняване на потребителски данни и програми. За разширяване на паметта могат да се използват  карти с обем до 32 GB.
Трябва да се обърне внимание, че за охлаждане на процесора и модулите памет се използва малък пасивен радиатор, което е рядко срещано в таблети от такова ниво. Използването на допълнително охлаждане може да гарантира стабилна работа на устройството даже при пускане на много "тежки" приложения, към каквито се отнася и гледане на HD видео.

 

 

До процесора са разположени вграденият 3G модем и PCI-E платка с Bluetooth и Wi-Fi контролер с поддръжка на стандарт 802.11b/g/n. Този модел няма вграден GPS модул. С такъв за оборудвани само модели 7003 и 7073.

Behold BeTAB 7071 има две камери. Фронталната камера с разрешение 0.3 Мр се използва за видеоконференции, например в Skype. Втората камера с разрешение 2 Мр също може да се използва за видеовръзка, но основното и предназначение е за видео- и фото снимане.

Последният момент, на който трябва да се обърне внимание е вграденият G-сензор, благодарение на който може автоматично да се сменя ориентацията на екрана, както и да се използва за управление на различни приложения, в това число и игри.

Програмно осигуряване на Behold BeTAB 7071...

След разгледаните конструктивни и апаратни особености на Behold BeTAB 7071 идва време да се поговори за неговите реални възможности. Като цяло таблетът оставя маса положителни емоции. Удобният дизайн позволява таблетът да се държи комфортно в ръце независимо от ориентацията на екрана, а мощният хардуер дава още повече свобода при избор на приложения, които могат да бъдат пуснати на таблета.

Behold BeTAB 7071 работи под управлението на Android 2.3 с класически интерфейс на desktop. Благодарение на използването на капацитивен сензорен екран с мултитъч, управлението на таблета наистина е удоволствие - той идеално реагира на жестове на потребителя: мигновено отваря желани прозорци, приложения и изпълнява други действия като скролинг, мащабиране, обръщане (завиване) и др. Отделно трябва да се спомене локализацията. Тук няма да се срещнат фрази от сорта на: «Вашия телефон се изключва» или нещо подобно.

На пръв поглед наборът от базови приложения не е богат, но тук е инсталирано всичко, което е необходимо, включително браузър с поддръжка на Flash, Android Market (много важно, но рядко срещано приложение), видеоплейър с поддръжка на MKV (в това число и с HD качество), приложения за работа с електронни книги, социални мрежи, фото- и видеозапис, файлови браузъри, различни инструменти и няколко игри.

 

Малко по-подробно за възможностите на някои приложения, като се започне с Web-сърфинг:

 

За достъп до Web сайтове често се използва традиционен браузър Android, който без проблеми отваря страници с флаш и сложно форматиране. За удобство на потребителите се поддържа функция за „умно” мащабиране. Скролинг по страници не представлява никакъв проблем. Даже страници с тежък флаш са скролват и мащабират без закъснение.

 

Възможност за четене на книги е едно от най-желаните приложения за съвременните Android таблети. По подразбиране Behold BeTAB 7071 се окомплектова с приложение «Браузър за електронни книги» версия 0.2.6. Това нелошо приложение външно напомня на ibook в iOS, обаче от гледна точка на поддържане формати и поддръжка на различни инструменти същото малко отстъпва на приложението FBReader, което също се използва често за четене на книги.

 

Социалните мрежи са още един популярен тип приложения, които се използват с таблети. Behold BeTAB 7071 по подразбиране поддържа само клиент Facebook. При желание обаче могат да бъдат инсталирани и други сервис-клиенти.

 

Специално трябва да се отбележат възможностите за гледане на видео. По подразбиране Behold BeTAB 7071 се комплектува с видеоплейър, който отлично работи както с SD, така и с HD видео в различни формати. За тестване е използван MKV с разрешение 1080p и битрейт около 8 Mbits.

Вграденият плейър без проблеми се справи с това видео. Други плейъри се оказаха не дотолкова производителни, което може да се обясни с липсата на поддръжка на хардуерно (апаратно) ускорение. При това проблеми възникнаха както при работа с карта памет, така и по мрежа. За съжаление тази особеност се отрази негативно при поддръжката на сервис за интернет телевизия (Каrtina.TV). За работа с такива сервиси може да се използва всеки потоков плейър, например VPlayer. При канали, които се излъчват със SD качество нямаше  никакви проблеми, но с HD канали Behold BeTAB 7071 не се справи.

Когато се говори за работа с видео трябва да се отбележи поддръжката на YouTube и вграденият HDMI порт, който позволява таблетът да се използва като пълноценен Android TV box. При включване на Behold BeTAB 7071 към голям телевизор не само могат да се гледат филми, но и да се използват всички други възможности на таблета, включително Web сърфинг, видеоконференции в Skype, социални мрежи и даже игри. Все пак за това към таблета се налага да се включат жироскопен джойстик или обикновена клавиатура.

Комуникационните възможности на Behold BeTAB 7071 са ограничени до традиционните средства на Android. При теста допълнително беше инсталирана новата версия на Skype, която приятно учуди с поддръжка на видеоконференция. Все пак може да се вижда отсрещният абонат, а той не вижда потребителя срещу таблета.

 

Благодарение на хардуерния (апаратен) видео ускорител Behold BeTAB 7071 нелошо се справя с игри. Както беше отбелязано по-горе по подразбиране са инсталирани няколко игри. С по-сложни игри таблетът обаче няма да се справи. За това е  необходим по-мощен хардуер, какъвто се използва в скъпите таблети.

 

Времето за автономна работа е важна характеристика за съвременните таблети. Behold BeTAB 7071 е оборудван с акумулатор с капацитет 4000 мАh. При изпитанията едно зареждане на акумулатора стига за 3 часа и 30 минути в режим на гледане на HD видео. При гледане на SD видео акумулаторът стига за 4 часа и 20 минути. В режим на четене на книги или при Web сърфинг едно зареждане стигна за 4 часа и 40 минути. Тестовете за време на автономна работа са проведени при максимална яркост на екрана.

 

Впечатления от Behold BeTAB 7071...

 

Като цяло Behold BeTAB 7071 оставя много добри впечатления. На този етап трудно може да се срещне толкова обмислен и качествено изпълнен продукт, особено в mainstream-сегмента при който качеството и функционалните възможности отдавна са на втори план и главното е цената. Благодарение на поддръжката на мощна хардуерна постройка Behold BeTAB без проблеми се справя с болшинството приложения, които за момента могат да се инсталират на Android таблети. Той подхожда идеално за Web-сърфинг, гледане на видео, общуване в Skype и социални мрежи, за четене на книги и даже за игри. Незначителните ограничения се отнасят за гледане на видео с HD качество, при това само по мрежа и някои сложни игри, които изискват много висока производителност на 3D ускорител, вграден в процесора. За отбелязване са такива възможности на таблета като прецизна локализация на Android (за пръв път се среща при Android таблети), поддръжка на 3G, което позволява без излишно оборудване да се организира мобилно свързване с интернет, поддръжка на високоскоростен Wi-Fi контролер 802.11n, чувствителен сензорен екран, две камери, отлична производителност и мощен акумулатор, който позволява таблетът да се използва ефективно в продължение на цял ден.

 

Последният въпрос, който е важен за заинтригуваните от възможностите на серията таблети Behold BeTAB 7071 е цената на отделните модификации.

В началото на обзора беше подчертано, че тестваният модел се отнася към топ-моделите в mainstream-сегмента. По данни на Яндекс.Маркет към момента Behold BeTAB 7071 може да бъде закупен за 8850 рубли* (б.р. около US$ 295* в рамките на Москва, без отчитане на транспортно-доставни разходи, мита и ДДС до България). Това наистина е малко по-високо ниво в сравнение с болшинството други таблети на пазара, но с отчитане на поддръжката на 3G, Wi-Fi 802.11n, две камери и мощен акумулатор става ясно, че подобна цена е напълно оправдана, което позволява Behold BeTAB да бъде разглеждан като оптимален избор за тези, които търсят бюджетен таблетен компютър с разширен набор от възможности.

 

Ако все пак някои допълнителни възможности за отделните потребители не са "жизнено необходими" на даден етап, Beholder предлага възможности за избор на друга модификация от серията таблети Behold BeTAB.

 


Тест на Android таблет от производителя на ТВ-тунери - Behold BeTAB 7071*

По материали на DVB-T | 20.02.2012 |
Редактиран и допълнен превод: ©Ч. Делчев | 22.02.2012 |

(*С малки съкращения)

 

Въведение

 

С пускането на свой първи мрежов плейър (при това веднага под Android) MP Ventus компанията Beholder постави своите поклонници в известна шокова ситуация (приятна, разбира се). А след съвсем кратко време световно известният производител на ТВ-тунери прави втора сериозна крачка в страни от утъпкания път - Android РС таблет BeTAB 7071. В днешно време, когато таблети пуска всяка уважаваща се компания, продуктът на Beholder се отличава с вграден 3G модем, плюсовете от което решение не се нуждаят от разяснение. Обзор на устройството:

 

Комплектация

 

Таблетът се доставя в красива кутия с много добро полиграфично оформление. Кутията не е проста – капакът е с магнитно закопчаване и се отваря като сандъче. Най отгоре на мека поставка е разположен самият таблет, изцяло защитен от прах и замърсяване. Под него в отделен отсек е  цялата съпътстваща комплектация.
По показател комплектация с всичко необходимо таблетът заслужава отлична оценка с плюс.


Основни технически характеристики
на Behold BeTAB 7071:

 

По информация от ръководството за експлоатация, моделът има три модификации**: 7001, 7041 и 7071 (** б.р. в статията на Reviews.ru са посочени 6 модификации?).
- Модификацията с индекс 7041 няма вграден 3G модул.
- Моделът с индекс 7001 освен това няма Bluetooth, задна камера и miniHDMI изход.

За момента в продажба се намира само най-мощната модификация - 7071. Няма информация за другите модели. Напълно е възможно и да не се появят в продажба изобщо, но ако се появят – ясно е по какво се различават и може да бъде направен оптимален избор в зависимост от конкретните нужди.

доп.р. вж. също Таблети BeTAB - Сравнителни технически характеристики

 

Външен вид

 

Дизайнът на Behold BeTAB 7071 спазва най-добрите традиции - на лицевата страна е разположен само голям екран, малък кръгъл бутон с лого Behold, и окото на фронталната камера над дисплея. Рамката около дисплея е достатъчно широка, което дава илюзия, че екранът е по-малък отколкото е в действителност, но за сметка на това таблетът може да се държи без да се закрива екранът.

Педантите ще оценят наличието на три (!) защитни покрития. Две от тях (отпред и отзад) са транспортни, т.е. преди експлоатация трябва да се махнат. Третото е обичайна защита за дисплея. По-добре е да бъде оставено – на практика не оказва влияние върху удобството при ползване, а предпазва екрана от остри нокти и случайно надраскване.

Корпусът е изцяло изпълнен от черна гланцова пластмаса. Предната и задна части са разделени с малко ръбче. Такъв елемент от дизайна разграничава Beholder от десетките други Android таблети.
На дясната страна са разположени: комбинирани бутони "Назад" и "Меню", вграден високоговорител (много производители послъгват, че има два, но в своя стил Beholder не лъже), микрофон, слот за microSDHC карти, два miniUSB порта (един за включване към РС и друг за включване към външни устройства) и 3,5 мм. изход за слушалки.

Бутоните се натискат малко «тегаво» и с пощракване, така че да могат да бъдат избегнати множество случайни натискания, които често дразнят потребителите на евтини таблети.

На задния панел има само камера, която е разположена много удобно - далече от обсега на пръстите на потребителя.

Като цяло таблетът радва окото и дори не е за вярване, че това е дебют за компанията. Би било добре ако на "гърба" има светещо око по аналогия с макбуците, но това е препоръка за в бъдеще. Засега логото на компанията украсява централния бутон под екрана.

По-важно за болшинството купувачи е наличието на калъф в комплекта, който може да се сгъва за подставка като при iPad 2. На лицевата страна на калъфа също има лого на Beholder – очевидно идеята е "марката да се вижда отдалече" (б.р. за разлика от многото „no name” продукти).
Калъфът е мек и приятен на пипане. Предният капак се държи на магнити,  може да се отмята назад и да се сгъва като триъгълник. Все пак такава конструкция не е много стабилна.
Най-главното е, че таблетът седи много добре в калъфа, всички куплунги и бутони са достъпни и калъфът изпълнява много добре своята основна функция за защита.

 

Меню и интерфейс

 

За включване на Behold BeTAB 7071 са необходими привичните 40 секунди. Таблетът «заспива» и се «събужда» на практика мигновено. Инсталиран е Android версия 2.3.1. Има информация, че на този таблет  може да бъде инсталиран Android 4 (б.р. вж раздел "Поддръжка" - "Download").

Основният екран много прилича на LauncherPro, но няма никакви настройки.
Компанията не е "натъпкала" паметта с предварително инсталирани програми – има малко игри (Fruit Ninja, Angry Birds, Krazy Kart Racing), MX Video плейър, клиент Twitter, YouTube, файлов мениджър, инсталатор APK. Това е напълно достатъчно за да бъде оценена скоростта на таблета от магазина до дома. Но от друга страна не изглежда  претоварен и усложнен с излишен софтуер.

Behold BeTAB 7071 е базиран на популярния процесор Rockchip 2918. Това е достатъчно производителна платформа с вграден видео ускорител Vivante GC800, копроцесор NEON и хардуерно декодиране на HD видео (чак до 1080p). Оперативната памет е 512 МВ, Flash - 8 GB, разширяема с  microSDHC.

7” екран e с разрешение 800х600 пиксела. Съотношението на страните 4:3 е особено ценно за любителите на сърфиране в интернет, в т.ч. и в социалните мрежи. Разбира се, осигурена е поддръжка на Flash, поради което няма никакви проблеми с възпроизвеждане на съдържание от подобни сайтове.
Обемният сензор поддържа до 5 натискания едновременно, което е достатъчно за всички съвременни Android-приложения. Ъглите на видимост са стандартни за съвременните TFT матрици. Особено удоволствие предоставя ъгълът на видимост по хоризонтал – дори двама души спокойно могат да гледат филм, докато пътуват един до друг, например.

Резултатите при тестване с AnTuTu са типични за този чип - 2248 бала. Rockchip 2918 поддържа множество съвременни 3D игри, освен най-"тежките". Но най-главното е, че отлично се справя с възпроизвеждане на видео до 1080p (в това число и MKV) на хардуерно ниво. Мощността е достатъчна и за хардуерно декодиране на видео формати, които са непознати за традиционни плейъри.

Behold BeTAB 7071 се захранва от акумулатор 4000 мАh.
- В режим на възпроизвеждане на видео таблетът работи до 6 часа (в зависимост от яркостта на екрана и възпроизвеждания файл).
- В най-щадящ режим (четене на книги с минимална подсветка и изключени безжични модули) работата е до 8-10 часа.
- За зареждане са нужни 4 часа. При включване към USB таблетът може да се дозахранва, като работи без да разрежда акумулаторния блок, но нормален заряден ток се осигурява само от захранващия блок.
- В режим на «заспиване» акумулаторът все пак се разрежда, макар и бавно - около 1% в час.

Behold BeTAB 7071 има две камери: фронтална 0,3-мегапикселова и задна 2-мегапиксела.
Силата на вградения високоговорител е достатъчна – може да се слуша и музика, и комфортно да се гледа филм. За много шумна обстановка човечеството се е сетило да изобрети слушалките?

Особено радват безжичните възможности! Wi-Fi  по стандарт 802.11n показа много добър и уверен прием на сигнал. При наличие на бързо съединение може не само да гледа интернет ТV, но и  филми с високо качество от мрежата.

Bluetooth предлага много варианти за използване:

  • Първо - за включване на безжична клавиатура и мишка.
  • Второ, за включване на външен GPS приемник (Behold BeTAB няма вграден модул GPS.

Б.р. Доколкото това е ценообразуващ фактор задължително наличие на такъв едва ли е оправдано за всички потребители, камо ли за такива, които вече са инвестирали в отделно устройство или имат фабрично вградена «екстра» в автомобила).

  • Трето, за свързване с други устройства и "споделяне" на данни.
  • Четвърто, за различни специализирани устройства, например за включване на Bluetooth OBD II диагностичен скенер. Този прибор на стойност около $20 позволява да се предава цялата диагностична информация за автомобила, получавана по протокол OBD II направо към таблета чрез програми от сорта на Torgue и Dash Command. Така могат да се контролират стотици параметри, като разход на гориво, скорост, напрежение, да се отчитат грешки и много друго. Най-общо казано - достойна замяна на пълноценен бордови компютър. Така че, Bluetooth може да се окаже много полезен не само за мобилния телефон, но и за таблета.

Към работата на 3G модула също няма никакви претенции. Приемането е уверено, на нивото на съвременните комуникатори. За много потребители наличието на 3G може да бъде решаващ фактор, доколкото Android е като компютър - без интернет функционалните възможности намаляват с пъти.

 

Цена

 

Към датата на този обзор цената от около $290 е относително висока, но се  аргументира с наличието на 3G, добър хардуер и комплектация. Да не се забравя, че в същата влиза богатата комплектация с кабел USB OTG, преходник miniHDMI-HDMI и удобен калъф, което с лихвите оправдава такава цена.

 

Изводи

 

Behold BeTAB 7071 се е получил много функционален. Има всичко, което  може да се иска от таблет, освен GPS модул, но такъв може да се включи по Bluetooth. Производителността и време за автономна работа са достатъчни за болшинството съвременни потребители. А най-силният коз на Behold BeTAB е 3G модул, който позволява достъп до Интернет в произволно място с мобилна връзка, по всяко време.

BeTAB7071

 

Behold BeTAB еднозначно заслужава вниманието на потенциалните клиенти!

 

Официален сайт на Beholder - www.beholder.ru

Лутовинов Максим (aka. Kok) / 20/02.2012

 

Други свързани / препоръчителни материали по темата; допълнения и полезни връзки...
Обновяване Firmware updates
Описания

BeTAB 1001: Описание и ръководство за потребителя: [BGR_BeTAB.pdf] [BGR_BeTAB.chm] [В оригинал RUS]

BeTAB 1041: Описание и ръководство за потребителя: [BGR_BeTAB1041.pdf] [BGR_BeTAB1041.chm] [В оригинал RUS]

BeTAB 1042: Описание и ръководство за потребителя: [BGR_BeTAB1042.pdf] [BGR_BeTAB1042.chm] [В оригинал RUS]

BeTAB 7004: Описание и ръководство за потребителя: [BGR BeTAB7004.pdf] [BGR BeTAB7004.chm] [В оригинал RUS]

BeTAB 7071: Описание и ръководство за потребителя: [BGR BeTAB7071.pdf] [BGR BeTAB7071.chm] [В оригинал RUS]

Още...

 

в превод на български език и линкове към публикации в оригинал

 
Използване на информационно съдържание от сайта/препратки (цели материали или части от тях) се допуска само след съгласуване с авторите/редакцията © Beholder © Beholder Europe «Общи условия»