Новини Продукти Продажби Поддръжка Форум Преса За фирмата

Ако желаете да популяризирате своята дейност, като разширите асортимента с висококачествените продукти Behold TV - изпратете ни анотация за вашия сайт/магазин. Информация за нашите дилъри ще се актуализира в раздел «ПРОДАЖБИ»


Програма на телевизиите
BPP_Aspect


Плъгинът позволява да се съхраняват установени пропорции на изображение в кадърпет основни режима на работа), независимо от

 • размери на видеопрозорец или

 • формат на екрана на монитора (на пълен екран).

Плъгинът е особено полезен най-вече за притежатели на масово разпространените широкоформатни монитори със съотношения на страните 16:9 и 16:10.


Интерфейс и настройки:

 • Група «Аспект кадра»~«Аспект на кадър»

  Плъгинът поддържа пет режима на работа:

  Посочените режими осигуряват привързване на аспекта на кадър:

 1. към габаритите на видеопрозорец,

 2. към неговата широчина,

 3. към неговата височина,

 4. нелинейно мащабиране на изображение по хоризонтал (режим «Панорама»),

 5. преобразуване от формат 4:3 към 16:9.

   

(1) В първия режим плъгинът фактически е изключен и за размерите на изображение в прозорец следи драйверът на видеокартата. Освен това плъгинът се изключва автоматично във всеки режим освен «16:9 Anamorphic» ако пропорциите на видеопрозорец са близки до 4:3, което позволява да се освободят част от ресурсите на централния процесор.

(2~3) Свързване на аспект към широчина или височина на видеопрозорец се осъществява за сметка на

отсечка на част от изображението отдолу и отгоре, или чрез

допълване на полетата отляво или отдясно:

(4) Режим «Панорама» обезпечава пълно запълване на видеопрозорец с произволна форма чрез нелинейно мащабиране на видеоизображение по хоризонтал. При това пропорциите в центъра на изображение винаги остават неизменни4:3.

(5) Режим «16:9 Anamorphic» преобразува изображение в кадър от формат 4:3 във формат 16:9.

Такъв режим е необходим за по-нормално гледане на филми с оригинален формат 16:9, които някои телевизии привеждат към формат 4:3 по време на показване, в резултат на което изображение при НЕширокоформатни телевизори и монитори изглежда като разтегнато по вертикал.

 

 • Настройка «Масштабирование по полям»~«Мащабиране по полета»

  В режими «16:9 Anamorphic» и привързване на аспект на кадър към хоризонтални размери «към широчина» на видеопрозорец се извършва мащабиране на реален кадър по вертикал.

  Ако тази опция не е активирана ще бъде нарушена последователност на редуване на четни/нечетни редове на кадър, при което кадър в интерлейсен видеоред в съчетание с някои програмно-апаратни филтри за деинтерлейсинг и удвояване   честота на кадрите може да изглежда по подобен начин:

   

  В същото време мащабиране на кадър без отчитане на полета дава най-добър краен резултат и е оптимален за гледане на прогресивно видео.


Други особености:

 

При използване на плъгина трябва да се отчита, че на преобразуване подлежи реално изображение, а не някакъв формат на извеждане на изображение на екран, както е например при работа на функция за изменение на съотношения на страни в основната програма. Обработен с разглеждания плъгин кадър във всеки от посочените случаи (режими) съхранява собствените пропорции 4:3 и на скрийншот неговото съдържание ще изглежда с изкривявания.

 

Местоположението на плъгин в общия списък с плъгини е пряко свързано с неговия приоритет. Това е много важен фактор особено за разглеждания плъгин, т.к. при неправилно разположение не става въпрос само за натоварване на системата, а ефектите (дефектите) стават видими с просто око и могат да бъдат сериозен дразнител. Поради това конкретната позиция на плъгина задължително трябва да се подбира внимателно, с отчитане на посочените особености на неговата работа.

Пример: Ако не е желателно показван OSD часовник, PiP-прозорец, и пр. да бъдат с изкривявания както обработено с плъгина изображение, техните плъгини BPP_OSDClock и BPP_PiP трябва да са след плъгин BPP_Aspect.

В същото време AMP_плъгин и плъгини, отговарящи за изместване („сдвиг”) на цветови компоненти и запълване на рамка работят с изходно изображение и в списъка трябва да са до плъгина, който променя аспекта на кадър.

 • За коректна работа на плъгина, в настройки на основната програма се препоръчва да се задават режими «Свободно на пълен екран» и «4:3».


За плъгина»~«About» - прозорец с информация за текущо инсталирана версия.

Хронология:

Версия
Описание
Release
Download links
1.00
Първа версия на плъгина.
26.04.2007
 
1.01
 
15.09.2009
 
1.02
Добавена e поддръжка за едновременна работа в няколко копия (instance~s) на Behold TV.
01.03.2011

«Обратно към списъка« »»Използване на информационно съдържание от сайта/препратки (цели материали или части от тях) се допуска само след съгласуване с авторите/редакцията. © Beholder & «Общи условия»